MIB: Rosja pozwoli wyjechać polskim kierowcom do 15 lutego

31.01.2016, 19:36aktualizacja: 31.01.2016, 19:36

Strona rosyjska zgadza się na to, aby do 15 lutego br. kierowcy, który wjechali teren Rosji na podstawie ubiegłorocznych zezwoleń, mogli bez przeszkód opuścić ten kraj – poinformowała PAP w niedzielę rzeczniczka resortu infrastruktury.

W niedzielę tracą ważność zezwolenia dla polskich kierowców wykonujących przewozy na terenie Federacji Rosyjskiej. Do tej pory Polska i Rosja nie doszły do porozumienia w sprawie zezwoleń na 2016.

Elżbieta Kisil rzeczniczka Ministerstwa Infrastruktury i Budownictwa poinformowała, że strona rosyjska przesłała do resortu pismo, w którym zgadza się na propozycję MIB.

Rosja nie będzie utrudniać opuszczenia terytorium Federacji Rosyjskiej polskim kierowcom – dodała Kisil.

W poniedziałek w Warszawie, w Ministerstwie Infrastruktury i Budownictwa odbędą się kolejne w tej sprawie rozmowy. Dwudniowe negocjacje polsko-rosyjskiej komisji mieszanej ds. międzynarodowych przewozów drogowych miały się rozpocząć w czwartek w Gdańsku. Rozmowy miały dotyczyć zasad wykonywania przewozów drogowych oraz ws. ustalenia wysokości kontyngentu zezwoleń na 2016 r. Do Gdańska nie przybyła jednak delegacja Rosji.

Jak mówił w ubiegłym tygodniu wiceminister infrastruktury i budownictwa Jerzy Szmit, zasady realizowania przewozów drogowych pomiędzy Polską a Rosją, w tym tranzytu do krajów trzecich, określa umowa międzyrządowa z 1996 r. Zwrócił jednak uwagę, że w grudniu Rosjanie wydali do niej przepisy, które zmieniły sens pojęcia przewozu na rzecz kraju trzeciego. Nowe przepisy strona rosyjska rozciąga także na towary produkowane w Polsce, np. w firmach zagranicznych. Zgodnie z nowym prawem taki przewóz jest limitowany.

"Te jednostronne ustalenia są sprzeczne zarówno z międzynarodowym prawem przewozowym i umową polsko-rosyjską z 1996 roku" - podkreślał na konferencji prasowej w piątek wiceminister.(PAP)

krm/

Data publikacji 31.01.2016, 19:36