Europejski Bank Centralny: greckie banki nie potrzebują dalszej rekapitalizacji

13.02.2016, 09:38aktualizacja: 13.02.2016, 09:38

Nie ma powodu by wierzyć, że greckie banki będą wymagały dalszej rekapitalizacji, po tym jak otrzymały ostatnią transzę 14,4 mld euro - powiedziała w sobotę szefowa rady wspólnego nadzoru Europejskiego Banku Centralnego (EBC) Daniele Nouy.

"Plany kapitałowe zostały wypełnione, w związku z tym nie ma dalszej potrzeby na dalsze zapotrzebowanie kapitałowe" - tłumaczyła Nouy greckiej gazecie "Agora".

Podkreśliła jednocześnie, że w tym roku greckie banki nie będą poddawane stress testom, ponieważ już w zeszłym roku przeszły przez bardzo "rygorystyczny" proces kontrolny. EBC przeprowadził w październiku kontrole jakości aktywów i stress testy czterech największych banków w Gecji.

Nouy wezwała jednak instytucje do wykorzystania "wszystkich możliwych narzędzi" do poradzenia sobie z problemem złych kredytów i do rozważenia nawet możliwości ich sprzedaży. "Wszystkie możliwości powinny być rozważone, ponieważ mamy szeroki zakres sytuacji" - dodała.

W sierpniu ubiegłego roku Grecja i jej wierzyciele, czyli Europejski Bank Centralny, strefa euro i Międzynarodowy Fundusz Walutowy, uzgodnili warunki, na jakich udzielony zostanie trzeci program pomocowy na kwotę 86 mld euro. Reformy emerytalne, kolejne oszczędności budżetowe i prywatyzacja państwowych firm to najważniejsze wymogi kredytodawców.(PAP)

lm/agz/

arch.