Polityka i społeczeństwo

MSZ: spotkanie ministra Witolda Waszczykowskiego z Nuncjuszem Apostolskim (komunikat)

19.02.2016, 14:05aktualizacja: 19.02.2016, 14:05

- MSZ informuje:

Minister Witold Waszczykowski spotkał się dzisiaj w MSZ z Nuncjuszem Apostolskim w Polsce, abp Celestino Migliore. Spotkanie poświęcone było omówieniu dwustronnych relacji Polski ze Stolicą Apostolską, w tym przygotowaniom do obchodów rocznicy 1050-lecia Chrztu Polski i tegorocznych Światowych Dni Młodzieży.

W trakcie rozmowy poruszono także kwestie aktualnych wydarzeń międzynarodowych, w tym między innymi spotkanie Papieża Franciszka z Patriarchą Cyrylem. Szef polskiej dyplomacji wyraził nadzieję na kontynuację aktywnego dialogu politycznego ze Stolicą Apostolską na wszystkich szczeblach, także na forum Narodów Zjednoczonych oraz innych organizacji międzynarodowych na rzecz ochrony praw człowieka i swobód obywatelskich, w tym także wolności religijnej.

W dniach 29 luty – 1 marca br. minister Witold Waszczykowski złoży wizytę w Watykanie, gdzie spotka się m.in. z Sekretarzem Stanu Stolicy Apostolskiej, kardynałem Pietro Parolinem, Sekretarzem ds. Stosunków z Państwami SA, arcybiskupem Paulem Gallagherem i Przewodniczącym Papieskiej Rady ds. Świeckich, kardynałem Stanisławem Ryłko.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ mkz/

Data publikacji 19.02.2016, 14:05