GUS: PKB wzrósł o 3,9 proc. w czwartym kwartale 2015 roku

29.02.2016, 12:02aktualizacja: 29.02.2016, 12:02

PKB w czwartym kwartale 2015 roku wzrósł o 3,9 proc. rok do roku - podał w poniedziałek Główny Urząd Statystyczny we wstępnym szacunku produktu krajowego brutto. Dla porównania PKB w trzecim kwartale 2015 r. wzrósł o 3,5 proc. w ujęciu rocznym.

"W stosunku do opublikowanego w dniu 12 lutego 2016 r. szybkiego szacunku produktu krajowego brutto dla IV kwartału 2015 r., prezentowany obecnie szacunek nie zmienił się" - wskazał GUS.

Z danych GUS wynika ponadto, że w czwartym kwartale 2015 r. PKB wyrównany sezonowo wzrósł realnie o 1,1 proc. w porównaniu z poprzednim kwartałem i był wyższy niż przed rokiem o 3,7 proc.

"W czwartym kwartale 2015 r. wzrost gospodarczy generowany był przez popyt krajowy. Tempo wzrostu popytu krajowego, w skali roku, wyniosło 4 proc. Wpłynął na to wzrost akumulacji o 5,4 proc. oraz spożycia ogółem o 3,5 proc. w skali roku, w tym w sektorze gospodarstw domowych o 3,1 proc." - podkreślił GUS.

Według GUS w czwartym kwartale 2015 r. wartość dodana brutto w gospodarce narodowej wzrosła realnie o 1,1 proc., w przemyśle o 1,1 proc., w budownictwie o 1,3 proc., w handlu i naprawach - o o 1,7 proc., a w transporcie - o 0,3 proc.

"Popyt krajowy w czwartym kwartale 2015 r. wzrósł realnie o 1,1 proc. Spożycie ogółem w czwartym kwartale 2015 r. wzrosło realnie o 0,8 proc., wzrost spożycia w sektorze gospodarstw domowych wyniósł realnie 0,5 proc. Akumulacja w czwartym kwartale 2015 r. wzrosła realnie o 0,7 proc. Nakłady brutto na środki trwałe w czwartym kwartale 2015 r. wzrosły realnie o 1,3 proc." - zaznaczył GUS. (PAP)

dol/ son/

Data publikacji 29.02.2016, 12:02