Prezydent: celem Planu Rozwoju jest poprawa życia Polaków i ograniczenie biedy

07.03.2016, 13:27aktualizacja: 07.03.2016, 13:27

Poprawa życia Polaków, ograniczenie biedy to najważniejsze zadania do realizacji - powiedział prezydent Andrzej Duda podczas inauguracji sesji Narodowej Rady Rozwoju dotyczącej „Planu na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju” wicepremiera Morawieckiego.

Plan przedstawił w poniedziałek w Pałacu Prezydenckim wicepremier Morawiecki.

Andrzej Duda do najważniejszych zadań zaliczył poprawę życia Polaków, ograniczenie "dramatycznego zjawiska, jakim jest bieda", co - jak powiedział - przyczyni się do rzeczywistej realizacji konstytucyjnej zasady zrównoważonego rozwoju kraju. "Co także będzie - mam nadzieję - jedną z najważniejszych przesłanek zatrzymania w Polsce młodych ludzi, stworzenia dla nich szansy zawodowej, życiowej w naszym kraju" - mówił prezydent. Dodał, że liczy na powrót do Polski tych, którzy wyjechali za granicę w celach zarobkowych.

Uważa, że to wielkie i trudne zadanie wymaga przygotowania spójnej i jasnej koncepcji rozwoju gospodarczego kraju. "Dziękuję panu premierowi Mateuszowi Morawieckiemu, że się tego zadania podjął. Podkreślił, że "plan biliona złotych" był wielokrotnie dyskutowany, przedstawiany podczas kampanii wyborczych.

Zaznaczył, że ramowy plan przyjęty przez Radę Ministrów wymaga wypełnienia w poszczególnych dziedzinach. "To kwestia przede wszystkim stworzenia szans inwestycyjnych, lepszych warunków dla przedsiębiorców, a także tego, co można określić mianem rozwoju ukierunkowanego" - zaznaczył Duda. (PAP)

kno/ pś/ as/ abr/

Data publikacji 07.03.2016, 13:27