MBANK SA Weryfikacji przez Komisję Nadzoru Finansowego wysokości domiarów kapitałowych w stosunku do mBanku S.A. na poziomie skonsolidowanym oraz zalecenia w sprawie polityki dywidendowej mBanku S.A.

17.03.2016, 18:09aktualizacja: 17.03.2016, 18:09

Raport bieżący 20/2016

W nawiązaniu do raportu bieżącego o sygn. 6/2016 z dnia 9 lutego 2016 r. Zarząd mBanku S.A. (Bank) informuje, że w dniu 16 marca 2016 r. otrzymał pismo z Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) z informacją o zweryfikowaniu dodatkowego wymogu kapitałowego związanego z ryzykiem portfela walutowych kredytów hipotecznych dla gospodarstw domowych na poziomie skonsolidowanym odpowiednio: dla współczynnika kapitału podstawowego Tier 1 obniżenie z 3,29 p.p. do 2,79 p.p. oraz dla łącznego współczynnika kapitałowego obniżenie z 4,39 p.p. do 3,72 p.p. W związku z powyższym: na koniec 2015 r. współczynniki kapitałowe Banku na poziomie skonsolidowanym powinny wynosić co najmniej: współczynnik kapitału podstawowego Tier 1 - 11,79% oraz łączny współczynnik kapitałowy - 15,72%. Od 1 stycznia 2016 r. współczynniki kapitałowe Banku na poziomie skonsolidowanym powinny wynosić co najmniej: współczynnik kapitału podstawowego Tier 1 - 13,04% oraz łączny współczynnik kapitałowy - 16,97%.

Współczynniki kapitałowe na poziomie jednostkowym dla wyżej wymienionych okresów pozostają bez zmian i powinny wynosić co najmniej: na koniec 2015 r. współczynnik kapitału podstawowego Tier 1 - 12,29%, łączny współczynnik kapitałowy - 16,39% oraz od 1 stycznia 2016 r. współczynnik kapitału podstawowego Tier 1 - 13,54% i łączny współczynnik kapitałowy - 17,64%.

Według stanu na 31 grudnia 2015 roku Bank spełnia wymagania KNF, zarówno na poziomie indywidualnym jak i skonsolidowanym.

Dodatkowo KNF zalecił Bankowi zwiększenie funduszy własnych poprzez zatrzymanie całości zysku wypracowanego przez Bank w okresie od 1 stycznia do 31 grudnia 2015 r.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz