Elektrownia w Kozienicach z nową nastawnią Dyżurnych Inżynierów Ruchu

19.03.2016, 10:28aktualizacja: 19.03.2016, 10:28

Nowoczesną nastawnię Dyżurnych Inżynierów Ruchu uruchomiono w należącej do Enei elektrowni w Kozienicach, drugiej co do wielkości elektrowni w Polsce. Pomieszczenie to jest sercem elektrowni, z którego odbywa się zarządzanie produkcją prądu.

Dyżurni Inżynierowie Ruchu przez całą dobę nadzorują wszystkie procesy technologiczne, wszystkich bloków wytwarzających energię w Elektrowni Kozienice. Jak podkreślają przedstawiciele spółki, wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt stanowiska gwarantują wyższe bezpieczeństwo i ułatwiają pracę.

Dzięki zainstalowaniu nowoczesnych i wydajnych urządzeń oraz odpowiednego oprogramowania, pracownicy nastawni uzyskali szybszy i dokładniejszy podgląd działania wszystkich systemów pracujących w elektrowni. Obecnie w sali znajduje się 27 monitorów, w tym ściana wizyjna o wymiarach 6 x 1,8 m.

„Jest coraz więcej obszarów, które na co dzień kontrolujemy. Budowa nowego bloku, a także kolejnych instalacji odsiarczania spalin sprawiły, że musieliśmy zmienić miejsce i standardy naszej pracy. Poprzednie pomieszczenia mieściły się pomiędzy maszynownią a kotłownią i nie miały okien” – powiedział dyżurny ruchu w Enei Wytwarzanie Andrzej Wojciechowski.

Spółka nie ujawnia, ile kosztowało uruchomienie i wyposażenie nastawni. Operacja uruchamiania nowych stanowisk odbywała się podczas pracy elektrowni i równolegle z pracą starego punktu dozorowego.

Stare pomieszczenia nastawni posłużą innym służbom eksploatacyjnym elektrowni, będą też stanowiły awaryjny punkt dyspozytorski.

Należąca do Enei elektrownia w miejscowości Świerże Górne k. Kozienic (woj. mazowieckie) jest największym w Polsce producentem energii z węgla kamiennego. Elektrownia posiada 10 wysokosprawnych bloków energetycznych o łącznej mocy osiągalnej 2 919 MW. (PAP)

rpo/ mhr/

Data publikacji 19.03.2016, 10:28