Pobierz materiał i Publikuj za darmo
W połowie marca przeprowadzono w Instytucie ocenę stanu przezimowania głównych upraw polowych w Polsce.
Podstawą oceny był stan zasiewów w należących do IUNG rolniczych zakładach i stacjach doświadczalnych znajdujących się w różnych rejonach kraju. Korzystano także z informacji od kierowników zakładów doświadczalnych Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) oraz od innych spółek hodowlanych. Obecne ocena potwierdzała wyniki wstępnego szacunku wykonanego w połowie lutego.
Według prof. Jerzego Grabińskiego, rejonami bez większych strat w zasiewach zbóż ozimych i rzepaku ozimego są województwa południowe kraju, oraz południowa i środkowa część województwa wielkopolskiego. Natomiast na pozostałej części Polski stwierdza się uszkodzenia wywołane dużymi spadkami temperatury. W przypadku zbóż uszkodzenia te wystąpiły przede wszystkim w jęczmieniu ozimym, charakteryzującym się najniższym ze zbóż poziomem mrozoodporności, którego plantacje zostały w wyżej wymienionych rejonach na ogół całkowicie zniszczone.
Stosunkowo duże straty stwierdzono także w pszenicy ozimej. Przy czym największe znaczenie miał tutaj poziom genetycznie uwarunkowanej mrozoodporności oraz wielkość spadków temperatury. Wpływ na stopień zimowania pszenicy miał również stopień jej zaawansowania w rozwoju przed zimą.(PAP)
awy/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 21.03.2016, 16:47 |
Źródło informacji | PAP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |