Polityka i społeczeństwo

MSZ o rozmowach polsko-mołdawskich (komunikat)

07.04.2016, 11:43aktualizacja: 07.04.2016, 11:43

- MSZ informuje:

Podsekretarz Stanu Katarzyna Kacperczyk spotkała się w środę z Eduardem Gramą, Ministrem Rolnictwa i Przemysłu Spożywczego Republiki Mołdawii.

Głównym tematem rozmów była podpisana w maju 2014 r. umowa o udzieleniu kredytu w wysokości 100 mln EUR, przeznaczonego w szczególności na rozwój mołdawskiego rolnictwa i przetwórstwa rolnego. W związku ze zbliżającym się zakończeniem okresu obowiązywania umowy i dotychczasowym niewielkim wykorzystaniem środków strona mołdawska zabiega o wydłużenie możliwości zagospodarowania kredytu. – Jestem przekonana, że mimo opóźnień w wykonaniu umowy kredytowej, nadal może być to przydatny instrument wspierający rozwój mołdawskiego rolnictwa, a jednocześnie pozytywnie stymulujący współpracę gospodarczą między Polską i Mołdawią – powiedziała wiceszefowa MSZ.

W trakcie spotkania poruszono również kwestie dwustronnej współpracy handlowej i inwestycyjnej w dziedzinie rolnictwa oraz przetwórstwa spożywczego, a także wsparcia na rzecz sektora rolnego Mołdawii, realizowanego w ramach programu Polska Pomoc.

W 2015 r. wartość wsparcia MSZ na rzecz rozwoju obszarów wiejskich Mołdawii wyniosła 4 mln PLN.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ ale/

Data publikacji 07.04.2016, 11:43