Konkurs na stanowiska prezesa Jastrzębskiej Spółki Węglowej i jego zastępców

11.04.2016, 11:37aktualizacja: 11.04.2016, 11:37

Rada Nadzorcza Jastrzębskiej Spółki Węglowej (JSW) wszczęła postępowanie kwalifikacyjne na stanowiska członków zarządu spółki. Poszukiwani są kandydaci na stanowisko prezesa zarządu i jego trzech zastępców – ds. technicznych, ekonomicznych i handlu.

Konkurs ogłoszono w związku z kończącą się kadencją zarządu ósmej kadencji. Pisemne zgłoszenia kandydatów będą przyjmowane do 26 kwietnia. Ich otwarcie nastąpi kolejnego dnia, a rozmowy kwalifikacyjne rozpoczną się w siedzibie JSW 6 maja i mogą być prowadzone w dniach kolejnych, w zależności od liczby zgłoszeń.

Wcześniej, w marcu, ponad 24-tysięczna załoga wybrała na kolejną kadencję swojego przedstawiciela w zarządzie giełdowej spółki. Został nim ponownie Artur Wojtków, który od blisko siedmiu lat, z wyboru załogi, jest wiceprezesem JSW ds. pracowniczych.

Rzeczniczka spółki Katarzyna Jabłońska-Bajer poinformowała, że pełny skład zarządu JSW dziewiątej kadencji będzie znany na początku maja, jednak kolejna trzyletnia kadencja rozpocznie się dopiero z dniem odbycia tegorocznego zwyczajnego walnego zgromadzenia spółki, zatwierdzającego sprawozdanie finansowe za ubiegły rok. Nastąpi to do połowy roku.

Obecnie zarządem JSW kieruje Tomasz Gawlik, za strategię odpowiada Krzysztof Mysiak, a za sprawy ekonomiczne Robert Ostrowski - obaj pełnią obowiązki wiceprezesów. Czwartym członkiem zarządu jest Artur Wojtków.

W kończącej się kadencji w zarządzie JSW doszło do wielu zmian personalnych. W lutym 2015 r., po protestach związkowych i strajku, dymisję złożył prezes Jarosław Zagórowski. Zastąpił go związany z grupą JSW Edward Szlęk, który jednak we wrześniu ubiegłego roku zrezygnował ze stanowiska ze względów zdrowotnych. W grudniu rada nadzorcza powołała na stanowisko prezesa Tomasza Gawlika. Kilkakrotnie zmieniali się również wiceprezesi JSW.(PAP)

mab/ dym/

Data publikacji 11.04.2016, 11:37