Newsletter

Eksperci: w tym roku wartość eksportu żywności może wzrosnąć o 4 proc.

27.04.2016, 14:08aktualizacja: 27.04.2016, 14:08

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Wpływy z eksportu żywności w tym roku mogą osiągnąć około 24,6 mld euro tj. mogą być o ponad 4 proc. większe niż w 2015 r. - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W 2015 r. wartość eksportu r/r wzrosła o 7,7 proc.

Wydatki na import mogą się zwiększyć o ponad 3 proc. do 16,4 mld euro. Nadwyżka obrotów może wzrosnąć do 8,2 mld euro, wobec 7,7 mld euro w 2015 r. - informuje Instytut w najnowszym raporcie nt. handlu zagranicznego żywnością w 2015r.

Eksperci Instytutu przewidują w 2016 r. niewielki wzrost obrotów produktami rolno-spożywczymi w ujęciu wartościowym. Dynamika wzrostu eksportu produktów zwierzęcych praktycznie się nie zmieni, ale w eksporcie produktów roślinnych przewiduje się jej spadek. Wzrośnie przede wszystkim wywóz mięsa (w tym szczególnie drobiowego) i podrobów, przetworów mięsnych, mleczarskich oraz ryb i owoców morza.

Spośród produktów roślinnych zmaleje eksport zbóż, oleistych, świeżych owoców i warzyw, przetworów warzywnych oraz cukru, a wzrośnie w większości produktów przetworzonych, w tym szczególnie tytoniu i papierosów, kawy, herbaty, kakao, wód i napojów orzeźwiających, przetworów ziemniaczanych i wyrobów cukierniczych. Nieznacznie wzrośnie import produktów zwierzęcych, z wyjątkiem mięsa drobiowego i jego przetworów oraz produktów mleczarskich.

W tym roku największy wpływ na handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi będą miały: postępujące spowolnienie gospodarcze na rynkach WNP i w Chinach, powolna poprawa sytuacji w UE oraz relatywnie wysoka dynamika wzrostu gospodarczego w krajach rozwijających się, w tym szczególnie w Azji Południowo-Wschodniej. Eksport będą utrudniały rosyjskie embargo oraz ograniczenia wprowadzone w związku z występowaniem afrykańskiego pomoru świń w Polsce. (PAP)

awy/ pz/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 27.04.2016, 14:08
Źródło informacji PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ