PEKAES SA Powołanie Członków Zarządu PEKAES S.A. na kolejną kadencję

27.04.2016, 17:12aktualizacja: 27.04.2016, 17:12

Raport bieżący 8/2016

Zarząd PEKAES Spółka Akcyjna z siedzibą w Błoniu ("Spółka") przekazuje do publicznej wiadomości, że w dniu 27 kwietnia 2016 r. Rada Nadzorcza Spółki podjęła uchwały w sprawie powołania na nową, trzyletnią kadencję Członków Zarządu Spółki: panów Macieja Bachmana, Arkadiusza Filipowskiego, Jerzego Markowa i Piotra Marczuka. Dodatkowo Rada Nadzorcza Spółki ponownie powierzyła panu Maciejowi Bachmanowi funkcję Prezesa Zarządu Spółki.

Powołanie wskazanych osób na nową kadencję zostało poprzedzone uchwałami Rady Nadzorczej o ich odwołaniu w celu wygaszenia dotychczasowej kadencji.

Pan Maciej Bachman, powołany na funkcję Prezesa Zarządu Spółki, jest absolwentem Wydziału Zarządzania Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, w zakresie finansów i rachunkowości przedsiębiorstw oraz absolwentem studiów podyplomowych w Katedrze Zarządzania Innowacjami Szkoły Głównej Handlowej. Ukończył także studia doktoranckie w Kolegium Nauk o Przedsiębiorstwie Szkoły Głównej Handlowej oraz Akademię Strategicznego Przywództwa prowadzoną przez Canadian International Management Institiute. Posiada tytuł biegłego rewidenta. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał pracując w międzynarodowych firmach audytorsko-konsultingowych: Arthur Andersen, Andersen Business Consulting oraz Ernst&Young. Od kilku lat związany z branżą TSL, współzarządzał rozwojem firmy Spedimex. W trakcie swojej kariery zawodowej współpracował z zarządami oraz kadrą menedżerską wielu renomowanych firm w Polsce w zakresie rozwoju ich biznesu, prowadzenia procesów restrukturyzacyjnych oraz usprawniania systemów zarządzania. Pan Maciej Bachman od 2012 roku zasiada w Zarządzie PEKAES S.A. Ponadto, Pan Maciej Bachman zasiada w Radzie Nadzorczej CHEMIKALS sp. z o.o., w której 100% udziałów należy do PEKAES S.A. Zgodnie z oświadczeniem złożonym przez pana Macieja Bachmana nie prowadzi on innej działalności poza przedsiębiorstwem Spółki, nie wykonuje działalności konkurencyjnej wobec działalności Spółki, nie uczestniczy w spółkach konkurencyjnych jako wspólnik spółki cywilnej, spółki osobowej lub jako członek organu spółki kapitałowej ani nie uczestniczy w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek jej organu. Pan Maciej Bachman nie widnieje w Rejestrze Dłużników Niewypłacalnych, prowadzonym na podstawie ustawy o KRS.

Pan Arkadiusz Filipowski, powołany na funkcję Członka Zarządu Spółki, jest absolwentem Akademii Muzycznej w Bydgoszczy oraz absolwentem podyplomowego studium menadżerskiego Wielkopolskiej Szkoły Biznesu. Ukończył także Zarządzanie Sprzedażą i Zespołem Handlowym w Agencji Rozwoju Gospodarczego oraz podyplomowe studia Executive MBA w Akademii im. Leona Koźmińskiego w Warszawie. Wiedzę zawodową poszerzał podczas krajowych, jak i zagranicznych szkoleń. Pan Arkadiusz Filipowski jest menedżerem od wielu lat związanym z branżą TSL, a zwłaszcza z obszarem sprzedaży w tej branży. W latach 2000-2005 pracował w DHL Express Sp. z o.o., zajmując się sprzedażą i opieką nad kluczowymi klientami. Działania związane z rozwojem sprzedaży i pozyskiwaniem klientów kontynuował w kolejnych latach w Jura Polska Sp. z o.o. i Giraud International Pologne Sp. z o.o. W latach 2008-2010 związany był z DHL Exel Supply Chain, gdzie odpowiadał za logistykę kontraktową. Następnie, w Wincanton Polska Sp. z o.o. zarządzał sprzedażą w obszarze transportu krajowego, dystrybucji, transportu międzynarodowego i logistyki kontraktowej. Zarządzał także relacjami z kluczowymi klientami firmy. Pan Arkadiusz Filipowski od 2012 roku zasiada w Zarządzie PEKAES S.A. Ponadto, Pan Arkadiusz Filipowski zasiada w Radzie Nadzorczej spółki CHEMIKALS sp. z o.o., w której 100% udziałów należy do PEKAES S.A. Zgodnie z oświadczeniem złożonym przez pana Arkadiusza Filipowskiego nie prowadzi on innej działalności poza przedsiębiorstwem Spółki, nie wykonuje działalności konkurencyjnej wobec działalności Spółki, nie uczestniczy w spółkach konkurencyjnych jako wspólnik spółki cywilnej, spółki osobowej lub jako członek organu spółki kapitałowej ani nie uczestniczy w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek jej organu. Pan Arkadiusz Filipowski nie widnieje w Rejestrze Dłużników Niewypłacalnych, prowadzonym na podstawie ustawy o KRS.

Pan Jerzy Markow, powołany na funkcję Członka Zarządu Spółki, posiada tytuł doktora nauk technicznych w zakresie transportu i logistyki. Pan Jerzy Markow jest praktykiem z wieloletnim doświadczeniem w zarządzaniu zaawansowanymi logistycznymi sieciami drobnicowymi. Pan Jerzy Markow jest absolwentem programu International Leadership Programme w Ashridge Managemant School w Londynie, oraz współzałożycielem Polskiego Stowarzyszenia Menedżerów Logistyki. Pan Jerzy Markow karierę zawodową rozpoczął w PKS Warszawa, gdzie przeszedł wszystkie szczeble w strukturze organizacyjnej poczynając od dyspozytora, a kończąc na dyrektorze przedsiębiorstwa. Przez kilkanaście ostatnich lat był związany zawodowo z DB Schenker, gdzie zarządzał między innymi krajowym biznesem lądowym. Pan Jerzy Markow jest autorem licznych referatów, artykułów i publikacji z dziedziny praktycznych rozwiązań funkcjonowania zintegrowanych łańcuchów dostaw. Pan Jerzy Markow od lutego 2016 roku pełni funkcję Członka Zarządu PEKAES S.A. Zgodnie z oświadczeniem złożonym przez pana Jerzego Markowa nie prowadzi on działalności poza przedsiębiorstwem Spółki, nie wykonuje działalności konkurencyjnej wobec działalności Spółki, nie uczestniczy w spółkach konkurencyjnych jako wspólnik spółki cywilnej, spółki osobowej lub jako członek organu spółki kapitałowej ani nie uczestniczy w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek jej organu. Pan Jerzy Markow nie widnieje w Rejestrze Dłużników Niewypłacalnych, prowadzonym na podstawie ustawy o KRS.

Pan Piotr Marczuk, powołany na funkcję Członka Zarządu Spółki, jest doświadczonym menadżerem, dyrektorem finansowym, z doświadczeniem w pełnieniu funkcji członka zarządów w polskich i zagranicznych spółkach. Posiada bogate doświadczenie w obszarze zwiększania efektywności przedsiębiorstw oraz współpracy z funduszami inwestycyjnymi. Pan Piotr Marczuk karierę zawodową rozpoczął w firmie Ernst & Young Audit Sp. z o.o. W latach 1995-2000 pracował w Raisio Polska Foods Sp. z o.o., gdzie zajmował stanowisko dyrektora finansowego. W 2001 roku, jako CFO w ITI Holdings, odpowiadał za przygotowanie i realizację biznesplanu dla stacji TVN24. Trzy lata później objął stanowisko CFO i członka zarządu ds. finansowych w EMI Music Poland Sp. z o.o. Przez ostatnie kilka lat rozwijał swoją karierę zawodową w branży TSL. Zajmował kluczowe stanowiska w DHL Express Poland Sp. z o.o. oraz w Siódemka SA., gdzie współpracował z funduszem Abris Capital Partners do momentu sprzedaży Spółki firmie DPD. Pan Piotr Marczuk jest absolwentem Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. Posiada tytuł Executive MBA uzyskany w École Nationale des Ponts et Chaussées (we współpracy z University of Bristol i KPMG). Ukończył także studia podyplomowe w Wyższej Szkole Finansów i Zarządzania w Warszawie. Pan Piotr Marczuk od lutego 2016 roku pełni funkcję Członka Zarządu PEKAES S.A. Pan Piotr Marczuk pełni funkcję Prezesa Zarządu w spółkach PEKAES Nieruchomości 2 sp. z o.o. oraz PEKAES Nieruchomości 1 sp. z o.o., w których 100% udziałów należy do PEKAES S.A. Zgodnie z oświadczeniem złożonym przez pana Piotra Marczuka nie prowadzi on innej działalności poza przedsiębiorstwem Spółki, nie wykonuje działalności konkurencyjnej wobec działalności Spółki, nie uczestniczy w spółkach konkurencyjnych jako wspólnik spółki cywilnej, spółki osobowej lub jako członek organu spółki kapitałowej ani nie uczestniczy w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek jej organu. Pan Piotr Marczuk nie widnieje w Rejestrze Dłużników Niewypłacalnych, prowadzonym na podstawie ustawy o KRS.

Podstawa prawna:

§ 5 ust. 1 pkt 22) w zw. z §28 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (tekst jedn. Dz. U. z 2014 r., poz. 133, ze zm.) oraz art. 56 ust. 1 pkt 1 i pkt 2 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (tekst jedn. Dz. U. z 2014 r., poz. 133, ze zm.).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz