Tomasz Rogala pokieruje zarządem Polskiej Grupy Górniczej

29.04.2016, 18:17aktualizacja: 29.04.2016, 18:17

Tomasz Rogala, od ponad dwóch miesięcy kierujący Kompanią Węglową, stanie na czele zarządu Polskiej Grupy Górniczej, która 1 maja przejmuje kopalnie i zakłady KW.

Przejmująca kopalnie Kompanii Polska Grupa Górnicza (PGG) była dotąd spółką należącą w 100 proc. do katowickiego Węglokoksu. W piątek po południu rada PGG rozstrzygnęła konkurs na stanowiska w jej zarządzie; o wynikach postępowania poinformowała rzeczniczka Węglokoksu Marzena Mrozik.

Zgodnie z wyrażanymi w ostatnim czasie w mediach zgodnymi opiniami znawców branży górniczej, stanowisko prezesa PGG obejmie Tomasz Rogala, który od 24 lutego kieruje Kompanią Węglową. W lutym Rogala przejął obowiązki po odwołanym tego samego dnia prezesie KW Krzysztofie Sędzikowskim.

W marcu do zarządu Kompanii powołano Andrzeja Paniczka, który zajmował się finansami spółki, a dyrektorem pionu ds. pracy oraz pełnomocnikiem zarządu w tej sferze został Jerzy Janczewski - teraz obaj będą wiceprezesami PGG, odpowiednio: ds. finansowych i ds. pracowniczych. Spoza obecnego zarządu Kompanii do zarządu PGG wejdą: wiceprezes ds. produkcji Piotr Bojarski i wiceprezes ds. sprzedaży Adam Hochuł. Zarząd PGG zacznie pracę 1 maja.

Prezes Tomasz Rogala jest absolwentem Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, specjalistą w zakresie prawa finansowego; ma doświadczenie zawodowe w zarządzaniu i restrukturyzacji przedsiębiorstw - jest doradcą restrukturyzacyjnym z uprawieniami m.in. syndyka, biegłego i nadzorcy sądowego. Specjalizuje się m.in. w prawie restrukturyzacyjnym, a także w zagadnieniach np. wyceny przedsiębiorstw, szacowania opłacalności postępowań układowych i likwidacyjnych.(PAP)

mab/

Data publikacji 29.04.2016, 18:17