Polityka i społeczeństwo

UDSKIOR: uczczenie pamięci Marszałka Józefa Piłsudskiego (komunikat)

11.05.2016, 11:06aktualizacja: 11.05.2016, 11:06

- Urząd do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych informuje:

W 81. rocznicę śmierci Józefa Piłsudskiego i 80. rocznicę pochówku serca Marszałka w kwaterze wojskowej cmentarza na Rossie w Wilnie, Urząd do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych organizuje uroczystości upamiętniające te wydarzenia. Wezmą w nich udział kombatanci, przedstawiciele władz państwowych, organizacje społeczne oraz młodzież szkolna. W uroczystościach na Placu Piłsudskiego w Warszawie weźmie udział p.o. Szefa Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych Jan Józef Kasprzyk.

12 maja 2016 roku,

Warszawa, Plac Piłsudskiego

12.00 – uroczystość złożenia wieńców i wiązanek kwiatów na płycie Grobu Nieznanego Żołnierza i przed pomnikiem Marszałka Józefa Piłsudskiego

13.30 – uroczysta msza św. w Archikatedrze Św. Jana Chrzciciela w Warszawie

Wilno, ul. Aušros Vartu g. 14 (do 1945 roku ul. Ostrobramska)

13.00 – uroczysta msza św. w kościele Św. Teresy w Wilnie w intencji Marszałka Józefa Piłsudskiego

15.00 – uroczystość złożenia wieńców na Rossie przy mauzoleum matki i serca syna

Pierwszy Marszałek Polski Józef Piłsudski zmarł 12 maja w Belwederze o godz. 20.45. Ciało Naczelnika zabalsamowano, ubrano w mundur i wyłożono w trumnie na katafalku. Jego serce złożono w urnie, a mózg przekazano na potrzeby badań na Uniwersytecie Wileńskim. Przez dwa dni można było Marszałkowi składać hołd w murach Belwederu. Następnie ciało przeniesiono do katedry św. Jana, gdzie cała Polska mogła pożegnać zwycięskiego Wodza roku 1920.

Po mszy żałobnej uformował się niespotykany wcześniej - ani później -pochód, który skierował się na Pola Mokotowskie. Tam odbyła się ostatnia defilada Wojska Polskiego przed Marszałkiem. Po jej zakończeniu trumnę przewieziono na dworzec kolejowy, skąd na lawecie rozpoczęła się droga do Krakowa. Spoczywa między królami, w krypcie Srebrnych Dzwonów. Uroczystości pogrzebowe gromadziły tłumy Polaków. Na trasie ostatniej drogi Marszałka żegnali go masowo rodacy.

Rok później, 11 i 12 maja 1936 roku, odbyły się uroczystości żałobne w Wilnie – ukochanym mieście Naczelnego Wodza. Zgodnie z ostatnim życzeniem Józefa Piłsudskiego urnę z Jego sercem złożono obok ekshumowanych zwłok Matki Marszałka, Marii z Bilewiczów, w mauzoleum na wileńskiej Rossie. Przy grobie matki i serca syna postawiono stałą wartę honorową. Nawet po napaści Rosji na Polskę w 1939 roku żołnierze nie zeszli z posterunku. Mając możliwość ewakuacji warta nie uchyliła się od obowiązku i na swoich stanowiskach, 18 września 1939 roku, została wymordowana przez sowieckiego czołgistę.

kom/ mkz/

Data publikacji 11.05.2016, 11:06