Gowin: pieniądze z podatków od bukmacherów pójdą na promocję sportu

15.05.2016, 17:27aktualizacja: 15.05.2016, 17:27

Ułatwienia dla firm bukmacherskich, legalizację rozgrywek pokerowych, przeznaczenie cześć pieniędzy z podatków od nich na promocję sportu - zakładają m.in. propozycje zmian w przepisach zaprezentowane przez wicepremiera Jarosława Gowina.

Chodzi o zmiany w ustawie o zakładach wzajemnych i niektórych grach karcianych. Wicepremier i minister nauki i szkolnictwa wyższego Jarosław Gowina powiedział w niedzielę dziennikarzom, że założenia projektu noweli przygotowała grupa posłów wywodzących się z Polski Razem Zjednoczonej Prawicy.

"Mam nadzieję, że już wkrótce będzie to projekt, który zyska szerokie poparcie, zarówno w klubie parlamentarnym Prawa i Sprawiedliwości, jak i w całym polskim parlamencie" - mówił.

Gowin wyjaśniał, że celem jest wydzielenie spod restrykcyjnych przepisów obecnej ustawy hazardowej zakładów bukmacherskich i gier karcianych takich jak poker. Zapowiedział, że miałaby nastąpić legalizacja rozgrywek pokerowych online oraz rozgrywek turniejowych organizowanych przez licencjonowane firmy oraz depenalizacja pokera domowego.

"Największym minusem obecnych rozwiązań jest wrzucenie do jednego worka, takiego twardego hazardu - jednorękich bandytów, gry w kasynach - oraz zakładów bukmacherskich, czy gier karcianych, takich jak poker" - ocenił Gowin. Jego zdaniem dotychczasowe rozwiązania są "skrajnie destrukcyjne" i "nieskuteczne". "Chcemy, żeby w Polsce panowała w tej sferze normalność i zdrowy rozsądek" - przekonywał.

Gowin wskazywał, że projekt zakłada m.in. zmianę systemu opodatkowania - z 12 proc. podatku od obrotów na 20 proc. podatek od przychodu - który ma być "korzystniejszy dla graczy i państwa". Powiedział, że w wyniku tej zmiany przewidywany jest dziesięciokrotny wzrost wpływów budżetowych, który może sięgnąć ok. 200 mln zł. (PAP)

amt/ ura/

Data publikacji 15.05.2016, 17:27