Grupa Gordon Brothers Group nabyła firmę Blast-Off Brands

18.05.2016, 16:23aktualizacja: 18.05.2016, 16:23

Założyciel Ramez Toubassy prezesem działu marek.

BOSTON, 18 maja 2016 r. /PRNewswire/ - Gordon Brothers Group, globalna firma działająca w zakresie doradztwa, restrukturyzacji i inwestycji, ogłosiła dziś nabycie Blast-Off Brands, firmy zajmującej się markami i licencjami z siedzibą w Los Angeles. Współzałożyciel firmy Blast-Off Brands, Ramez Toubassy, dołączy do firmy Gordon Brothers jako prezes działu marek. Pozostali członkowie zespołu Blast-Off Brands zajmą stanowiska kierownicze wyższego szczebla zarówno w twórczych działach firmy, jak i tych zajmujących się licencjami. Transakcja wzmacnia dział marek firmy i stanowi podstawę tworzenia nowej generacji platformy inwestycyjnej w marki.

Zdjęcie - http://photos.prnewswire.com/prnh/20160517/368968

"Firma Gordon Brothers aktywnie działała na rynku marek od wielu lat. W nabyciu firmy Blast-Off Brands dostrzegliśmy wyjątkową okazję zapewnienia jeszcze większych możliwości w zakresie budowania marek i licencjonowania wewnątrz firmy - powiedział Kenneth Frieze, dyrektor generalny firmy Gordon Brothers Group. - Dzięki temu będziemy dysponować najprężniejszą platformą typu end-to end w zakresie marek w średnim segmencie rynkowym, posiadając możliwość pracy samodzielnej lub z partnerami strategicznymi" - dodał dyrektor.

Od czasu założenia firmy w 2014 r. zespół Blast-Off Brands zdobył reputację dostawcy jedynego w swoim rodzaju połączenia sztuki i nauki licencjonowanym klientom takim, jak marka stylu życia Life is Good. Przed współpracą z firmą Blast-Off Brands ten sam zespół był odpowiedzialny za praktyczne i zintegrowane podejście do marek i licencji podczas pracy z wieloma popularnymi markami w wiodącej agencji licencyjnej Brand Sense Partners.

Umiejętności zespołu w zakresie brandingu i licencji uzupełnią umiejętności pracowników firmy Gordon Brothers Group. Firma ta od ponad 100 lat zajmuje wiodącą pozycję w zakresie zarządzania aktywami, ich odzysku i wyceny. Te zasady stosuje również do własności intelektualnej. Firma Gordon Brothers Group wykorzystuje swoją dogłębną wiedzę na temat rynków konsumenckich, zaopatrzenia, marketingu i sprzedaży detalicznej w celu maksymalizacji wartości marki. Do marek nabytych przez firmę w przeszłości należą Polaroid, Coby Electronics, Linens 'N Things, Bombay & Company i The Sharper Image.

"Jesteśmy ogromnie podekscytowani dołączeniem do rodziny Gordon Brothers - powiedział Ramez Toubassy, prezes działu marek firmy Gordon Brothers Group. - Sytuacja na rynku marek konsumenckich szybko się zmienia, a zakres możliwości operacyjnych wynikających z tego połączenia będzie miał kluczowe znaczenie, które znacznie wpłynie na powodzenie działań w zakresie pozyskiwania, rozwoju i eksploatacji marek przez długi czas. Łącząc siły będziemy mogli płynnie inwestować, udzielać pożyczek i doradzać w zakresie marek konsumenckich na skalę światową, dostosowując nasze podejście do każdej wyjątkowej sytuacji" - dodał prezes.

Nowy zespół ma sprawować nadzór nad istniejącym portfolio marek firmy Gordon Brothers Group oraz współpracować z zespołem zarządzającym firmą Polaroid w celu rozwinięcia marki i realizacji dodatkowych inwestycji w zakresie marki, które przyniosą korzyść firmie. Ramez Toubassy wraz z zespołem działu marek wesprze również dział wyceny firmy Gordon Brothers, zapewniając perspektywy rynkowe i doświadczenie w zakresie licencji oraz podejmie współpracę z firmą Gordon Brothers Finance Company, partnerem inwestycyjnym firmy w zakresie średniego segmentu rynkowego, wnosząc doświadczenie z dziedziny gwarantowania pożyczek dotyczących własności intelektualnej. Rafa Klotz, członek założycielski działu marek firmy Gordon Brothers otrzymał awans i będzie wspierał międzynarodowy rozwój przedsiębiorstwa oraz zapewni wsparcie i doradztwo działowi marek.

O Gordon Brothers Group

Założona w 1903 r. firma Gordon Brothers Group (www.gordonbrothers.com) jest światowym dostawcą usług w zakresie doradztwa, restrukturyzacji i inwestycji specjalizującym się w sektorach sprzedaży detalicznej, produktów konsumenckich, przemysłowym i nieruchomości. Firma Gordon Brothers Group maksymalizuje wartość firm zarówno w dobrej, jak w trudnej sytuacji przez kupno lub sprzedaż aktywów różnych kategorii, polepszanie warunków dzierżawy, wycenianie aktywów i zarządzanie firmami przez dłuższy okres czasu. Firma Gordon Brothers Group przeprowadza transakcje i wyceny o wartości ponad 70 mld dolarów rocznie. Od listopada 2014 r. finansowaniem długów zajmuje się firma Gordon Brothers Finance Company (www.gbfinco.com).

Źródło: Gordon Brothers Group

KONTAKT: