KOPEX SA Zawiadomienie akcjonariusza Pana Krzysztofa Jędrzejewskiego otrzymane w trybie art. 160 ust. 1 pkt 1) ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o obrocie instrumentami finansowymi.

23.05.2016, 14:44aktualizacja: 23.05.2016, 14:44

Raport bieżący 34/2016

Zarząd KOPEX S.A. z siedzibą w Katowicach (Emitent) podaje do publicznej wiadomości, iż w dniu 23.05.2016 r. otrzymał zawiadomienie od akcjonariusza Pana Krzysztofa Jędrzejewskiego datowane na dzień 23.05.2016 r. o poniższej treści:

"ZAWIADOMIENIE NA PODSTAWIE ART. 160 UST. 1 PKT 1) USTAWY Z DNIA 29 LIPCA 2005 ROKU O OBROCIE INSTRUMENTAMI FINANSOWYMI

Działając na podstawie art. 160 ust. 1 pkt 1) ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o obrocie instrumentami finansowymi (dalej "Ustawa") oraz stosownie do par. 2 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie przekazywania i udostępniania informacji o niektórych transakcjach instrumentami finansowymi oraz zasad sporządzania i prowadzenia listy osób posiadających dostęp do określonych informacji poufnych niniejszym, składam następujące zawiadomienie:

W dniu 20 maja 2016 r. pan Krzysztof Jędrzejewski wniósł tytułem wkładu niepieniężnego pakiet 38.472.120 akcji spółki Kopex S.A. z siedzibą w Katowicach (dalej "Spółka"), uprawniający do takiej samej liczby głosów, do spółki Iskra sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, w której pan Krzysztof Jędrzejewski jest jedynym wspólnikiem (podmiot blisko związany). Po wniesieniu wskazanego wyżej pakietu akcji Spółki, tego samego dnia, spółka Iskra sp. z o.o. dokonała zbycia za pośrednictwem domu maklerskiego w ramach transakcji sprzedaży poza rynkiem regulowanym pakietu 17.005.000 akcji Spółki, uprawniającego do takiej samej liczby głosów, na rzecz spółki ProInwest sp. z o.o., w której jedynym wspólnikiem w chwili nabycia tego pakietu akcji Spółki był pan Krzysztof Jędrzejewski, w związku z czym w chwili zawarcia transakcji ta spółka była podmiotem blisko związanym z panem Krzysztofem Jędrzejewskim. Następnie, w tej samej dacie, pan Krzysztof Jędrzejewski dokonał zbycia 100% udziałów w spółce ProInwest sp. z o.o. na rzecz spółki TDJ Equity IV S.A. z siedzibą w Katowicach i jednocześnie złożył rezygnację z funkcji członka zarządu ProInwest sp. z o.o.

Informacja o powyższych transakcjach przekazywana jest na podstawie art. 160 ust. 1 pkt 1) w zw. z ust. 2 pkt 4 lit. a) Ustawy, ponieważ pan Krzysztof Jędrzejewski pełni funkcję przewodniczącego Rady Nadzorczej Spółki i zarazem jest jedynym wspólnikiem i członkiem zarządu spółki Iskra sp. z o.o. oraz był jedynym wspólnikiem i członkiem zarządu spółki ProInwest sp. z o.o. w dacie opisanej wyżej transakcji sprzedaży akcji Spółki.

Wszystkie opisane wyżej transakcje na akcjach Spółki zostały zawarte w Warszawie w dniu 20 maja 2016 r. i zrealizowane za cenę równą 3 złote za jedną akcję Spółki."

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Podstawa prawna: art. 160 ust. 4 ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o obrocie instrumentami finansowymi

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz