Minister gospodarki Niemiec za łagodzeniem sankcji wobec Rosji

26.05.2016, 12:59aktualizacja: 26.05.2016, 12:59

Minister gospodarki Niemiec Sigmar Gabriel opowiedział się w środę za dialogiem z Rosją i stopniowym znoszeniem sankcji ekonomicznych wobec tego kraju.

Gabriel i minister przemysłu Rosji Denis Manturow uczestniczyli w Dniach Rosji w Rostocku nad Bałtykiem.

"Wszyscy wiemy z doświadczenia, że izolacja nie prowadzi na dłuższą metę do celu. Pomóc może tylko dialog" - powiedział Gabriel, którego wypowiedź przytoczyła agencja dpa.

Gabriel jest wicekanclerzem w rządzie kanclerz Angeli Merkel. Jest też przewodniczącym partii SPD tworzącej wraz z chrześcijańskim demokratami CDU i CSU koalicję rządową.

Szef niemieckiego resortu gospodarki i energetyki zastrzegł, że warunkiem zniesienia sankcji jest przestrzeganie warunków porozumienia z Mińska dotyczącego Ukrainy. Jego zdaniem stanowisko Unii Europejskiej, które wyraża się w formule: "najpierw realizacja w stu procentach porozumienia z Mińska, a dopiero potem stuprocentowe zniesienie sankcji", jest "niezbyt mądre".

Gabriel zasugerował, aby znieść częściowo sankcje po uzyskaniu zgody w sprawie ordynacji wyborczej w Donbasie i osiągnięciu porozumienia ws. misji obserwatorów OBWE. Permanentna konfrontacja jest błędem - ostrzegł minister. "To nie oznacza jednak, że akceptujemy to, co zrobiła Rosja" - zastrzegł.

Przedstawiciel władz Rosji, Denis Manturow zaapelował do polityków o uwzględnienie interesów biznesu w obu krajach. Przedsiębiorcy zainteresowani są rozwojem relacji gospodarczych, handlu oraz inwestycji - dodał. Podkreślił, że Niemcy są dla Rosji najważniejszym partnerem gospodarczym. Niemieckie koncerny, takie jak Siemens, odgrywają na rynku rosyjskim wiodącą rolę - zauważył Manturow.

Z Berlina Jacek Lepiarz (PAP)

lep/ mars/

Data publikacji 26.05.2016, 12:59