Markus Sieger nowym prezesem Polpharmy

02.06.2016, 11:37aktualizacja: 02.06.2016, 11:37

Markus Sieger - fot. 1
1 czerwca br. Rada Nadzorcza Zakładów Farmaceutycznych Polpharma SA powołała Markusa Siegera na stanowisko prezesa zarządu spółki. Zastąpił w tej roli Maurice’a Chagnaud.

Głównym zadaniem nowego prezesa jest przyspieszenie tempa wzrostu Grupy Polpharma w celu zdobycia pozycji lidera w regionie Europy Środkowo-Wschodniej, WNP i Azji Centralnej, a także pobudzenie rozwoju firmy w strategicznym obszarze biotechnologii.

Markus Sieger jest absolwentem ekonomii University of Applied Sciences for Business and Administration w Zurichu. Posiada bogate doświadczenie biznesowe, które zdobywał od połowy lat dziewięćdziesiątych, zarządzając złożonymi transakcjami o charakterze strategicznym w Polsce i na rynkach międzynarodowych. Z sukcesem realizował duże projekty fuzji i przejęć oraz międzynarodowe przedsięwzięcia w sektorze farmaceutycznym i FMCG. Był już zaangażowany w nadzorowanie działalności Grupy Polpharma i zarządzanie firmą jako członek Rady Nadzorczej Polpharma SA delegowany do pełnienia indywidualnego nadzoru nad spółką od 2013 roku. Ma znaczące doświadczenie w sprawowaniu nadzoru zarówno nad podmiotami prywatnymi, jak i publicznymi, pełniąc funkcje w kilku radach nadzorczych. Wspierał m.in. strategiczny rozwój firm mediowych w Polsce, współpracując z TVN i Onet.

"Z Markusem Siegerem łączy mnie bliska współpraca od ponad 20 lat. Mamy wspólną wizję rozwoju i zarządzania Grupą Polpharmą, aby mogła stać się liderem w regionie Europy Środkowo-Wschodniej, Wspólnoty Niepodległych Państw i Azji Centralnej, a także znaczącym graczem w zakresie rozwoju, produkcji i komercjalizacji leków biologicznych. Jestem przekonany, że Markus Sieger z sukcesem poprowadzi firmę do tych celów, efektywnie wykorzystując wszystkie możliwości biznesowe oraz nowe trendy rynkowe" - podsumowuje Jerzy Starak, przewodniczący rady nadzorczej i właściciel Polpharma SA.

"Bardzo się cieszę z decyzji rady nadzorczej Polpharmy. Firma ma znakomitą pozycję na najważniejszych dla niej rynkach oraz jasną wizję rozwoju na przyszłość. Nie mogę się doczekać, by wspólnie z zespołem Polpharmy, przystąpić do realizacji postawionych celów" - mówi Markus Sieger.

Polpharma jest liderem polskiego rynku farmaceutycznego oraz największym polskim producentem leków i substancji farmaceutycznych. Aktywnie rozwija się na rynkach zagranicznych i jest jedną z 20 największych firm generycznych na świecie. Grupa Polpharma zatrudnia ok. 7500 pracowników, w tym 4300 w Polsce. Posiada 5 zakładów produkcyjnych w Polsce oraz 2 - w Rosji i Kazachstanie. W Gdańskim Parku Naukowo-Technologicznym stworzyła jeden z najnowocześniejszych w Europie ośrodków biotechnologii. Celem firmy jest rozwój, produkcja i komercjalizacja leków biologicznych na światową skalę.

KONTAKT:

Magdalena Rzeszotalska