Prapremiera spektaklu "Demon Teatru" w Teatrze Ateneum

02.06.2016, 16:33aktualizacja: 02.06.2016, 16:33

fot. 1 - Bartek Warzecha
11 czerwca 2016 w Teatrze Ateneum im. Stefana Jaracza w Warszawie odbędzie się prapremiera sztuki Bogusława Schaeffera pt. "Demon Teatru, czyli mniejsza o to" . W spektaklu w reżyserii Andrzeja Domalika wystąpią: Ewa Telega, Grzegorz Damięcki, Mateusz Łapka, Bartłomiej Nowosielski oraz Krzysztof Tyniec. Uroczystą premierą zakończymy sezon 2015/2016.

Bogusław Schaeffer: "Demon Teatru, czyli mniejsza o to"

reżyseria i scenografia - Andrzej Domalik

kostiumy - Dorota Roqueplo

muzyka - Mateusz Dębski

choreografia - Liwia Bargieł

reżyseria światła - Prot Jarnuszkiewicz

konsultacja wokalna - Anna Lobedan

asystent reżysera - Mateusz Łapka

premiera - 11 czerwca 2016, Scena 61

Występują:

aktor A - Mateusz Łapka

aktor B - Bartłomiej Nowosielski

aktor C - Grzegorz Damięcki

aktorka - Ewa Telega

reżyser - Krzysztof Tyniec

Bogusław Schaeffer przyszedł do teatru z muzyki w latach 60., będąc już jednym z najoryginalniejszych kompozytorów XX wieku. Nic dziwnego więc, że jego dramaty niekiedy przypominają kompozycje muzyczne, a sama muzyka stanowi w nich element tyleż wspierający akcję, co ją kreujący. Ale to tylko część dramatopisarskiej oryginalności Schaeffera. Nie ma w tych sztukach tradycyjnej akcji i konwencjonalnych bohaterów, chociaż postaci wypowiadają zdania często znane nam z języka potocznego. Zdarza się, że mówią wieloma językami, wplatając w mowę "literacką" wyrażenia gwarowe, żargonowe, cytaty z innych autorów. Nade wszystko jednak "bawią się w teatr".

"Demon teatru" jest komedią o aktorach, czyli ludziach, którzy zawodowo udają innych ludzi. Co będzie, jeśli nikogo nie będą udawać, a jednak staną przed nami, żeby odegrać spektakl? Jak wiadomo, teatr kryje tysiące fascynujących niespodzianek. Niektóre z nich poznacie Państwo oglądając "Demona teatru", sztukę niezwykłą, jak jej autor.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 02.06.2016, 16:33