Elżbieta Rafalska: najwięcej wydanych decyzji ws. 500 plus w woj. świętokrzyskim

13.06.2016, 13:16aktualizacja: 13.06.2016, 13:16

Województwem, w którym wydano najwięcej decyzji o przyznaniu świadczenia 500 plus, jest woj. świętokrzyskie (ponad 77 proc.) - powiedziała szefowa MRPiPS Elżbieta Rafalska, podsumowując w poniedziałek pierwsze dwa miesiące programu "Rodzina 500 plus"

Kolejnymi województwami, które mają największy odsetek wydanych decyzji w stosunku do złożonych wniosków - ponad 70 proc. - są: lubuskie, zachodniopomorskie, podlaskie, lubelskie i opolskie, wg danych na koniec maja.

Na końcu tego rankingu są województwa: śląskie (57 proc.), małopolskie (58 proc.), mazowieckie i dolnośląskie (po 60 proc.).

Na mocy działającego od 1 kwietnia programu "Rodzina 500 plus" świadczenie wychowawcze w wysokości 500 zł miesięcznie przysługuje, niezależnie od dochodu, na drugie i kolejne dzieci do ukończenia przez nie 18 lat. W przypadku rodzin z dochodem poniżej 800 zł netto na osobę (lub 1200 zł dla rodzin z niepełnosprawnymi dziećmi), wsparcie przysługuje także na pierwsze dziecko do ukończenia przez nie 18 lat.

Świadczenia wypłacane są przez samorządy. Jeśli poprawnie wypełniony wniosek o świadczenie zostanie złożony do 1 lipca włącznie, pieniądze będą wypłacone z wyrównaniem od kwietnia. (PAP)

akw/ bos/ mag/

Data publikacji 13.06.2016, 13:16