HELIO SA Nieoczekiwany charakter danych finansowych

16.06.2016, 17:41aktualizacja: 16.06.2016, 17:41

Raport bieżący 4/2016

Zarząd Spółki HELIO S.A. informuje, że po otrzymaniu w dniu dzisiejszym wstępnych danych finansowych za maj 2016 r. uznał, iż po raz pierwszy w historii Spółki należy spodziewać się dodatniego wyniku finansowego netto za okres kwiecień - czerwiec, tj. ostatni kwartał roku obrotowego 2015/2016.

Nietypowymi czynnikami istotnie wpływającymi na wyniki finansowe Spółki w okresie kwiecień - czerwiec 2016 są:

1) zwiększenie dynamiki wzrostu przychodów ze sprzedaży we wszystkich kanałach dystrybucji (92% wzrostu w okresie kwiecień - maj 2016 względem kwiecień - maj 2015),

2) konieczność utworzenia odpisów aktualizujących należności przeterminowane zagrożone prawdopodobieństwem nieściągalności w kwocie ok. 0,5 mln PLN.

Jednocześnie Zarząd HELIO S.A. powziął w dniu dzisiejszym informację o przekazaniu do publicznej wiadomości przez firmę konkurencyjną informacji o wstrzymaniu przez nią dostaw do Jeronimo Martins Polska S.A. - kluczowego odbiorcy HELIO S.A., co pozwala oczekiwać dynamicznego wzrostu przychodów ze sprzedaży Emitenta także w przyszłych miesiącach.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz