Naftohaz: przesył gazu przez Ukrainę bardziej opłacalny niż przez Nord Stream 2

17.06.2016, 13:24aktualizacja: 17.06.2016, 13:24

Przesyłanie rosyjskiego gazu na Zachód przez Ukrainę jest o wiele bardziej opłacalne niż wykorzystywanie do tego gazociągu Nord Stream 2 - oświadczyła w piątek ukraińska państwowa spółka paliwowa Naftohaz.

Jest to reakcja na plany rosyjskiego Gazpromu, który dąży do przesunięcia obecnych prowadzących przez Ukrainę centralnych szlaków transportowych gazu na północ.

Naftohaz zwrócił uwagę, że rosyjski gaz, który obecnie jest przesyłany do UE przez ukraiński system gazowy, przeznaczony jest przeważnie dla konsumentów z państw centralnej, wschodniej i południowej Europy oraz Turcji.

"W UE nie ma wystarczających mocy do przesyłania gazu dla tych odbiorców przez północne Niemcy, gdzie kończy się Nord Stream. Próby zmiany kierunku transportu gazu doprowadzą do problemów z dostawami dla tego regionu i zwiększenia cen gazu dla konsumentów" - głosi oświadczenie ukraińskiej spółki.

Według Naftohazu cena transportu błękitnego paliwa z Rosji przez Nord Stream 2 będzie trzykrotnie wyższa niż stawki za tłoczenie go przez Ukrainę. "Istotne jest, że ukraińska trasa zapewnia dostawy gazu dla tych krajów (wschodniej, centralnej i południowej Europy oraz Turcji) już od kilkudziesięciu lat" - podkreślono w komunikacie.

W czwartek podczas 20. Międzynarodowego Forum Ekonomicznego w Petersburgu szef Gazpromu Aleksiej Miller akcentował opłacalność ekonomiczną i infrastrukturalną przydatność planowanego gazociągu Nord Stream 2.

Argumentował m.in., że w Europie spada wydobycie gazu, więc tradycyjni klienci Gazpromu, zwłaszcza w Europie Północno-Zachodniej, kupują więcej rosyjskiego surowca. Uznał za naturalne, że Gazprom przenosi uwagę z centralnych na północne trasy przesyłowe. (PAP)

jjk/ ksaj/ ap/

Data publikacji 17.06.2016, 13:24