Wizyta prezydenta Chin w Serbii, podpisano ponad 20 umów gospodarczych

18.06.2016, 18:23aktualizacja: 18.06.2016, 18:23

Chiński prezydent Xi Jinping podkreślił w sobotę w Belgradzie, że Chiny chcą pogłębiać relacje z Serbią. Serbski prezydent Tomislav Nikolić zapewniał, że Serbia "jest gotowa zostać najważniejszym partnerem Chin, nie tylko w regionie".

Podpisano 21 serbsko-chińskich umów i porozumień, dotyczących współpracy m.in. w takich dziedzinach jak energetyka, infrastruktura, finanse, przemysł zbrojeniowy, technologie, kultura i media.

Xi mówił o "podnoszeniu relacji między obu krajami na nowy poziom". Podkreślał, że podstawą rozwoju tych stosunków są "wielkie projekty". "Oczekujemy rozwoju handlu i inwestycji" - powiedział, zapewniając, że Serbia odgrywa ważną rolę w chińskiej inicjatywie "pas i szlak", mającej na celu rozwijanie wymiany handlowej i otwieranie nowych rynków.

Polityka "pasa i szlaku" to swego rodzaju reaktywacja dawnego szlaku handlowego z Chin do Europy, który z końcem średniowiecza wraz z rozrostem imperium tureckiego stracił na znaczeniu. Nowy Jedwabny Szlak prowadzi przez kraje środkowoazjatyckie do Europy Zachodniej przez Polskę.

Serbia ma ambicje stać się bramą dla Chin do Bałkanów i Europy. W 2009 r. oba kraje zawarły partnerstwo strategiczne; od tego czasu Chiny zainwestowały w Serbii ponad miliard dolarów. .

Associated Press odnotowuje, że Chiny wybudowały dotychczas w Serbii most nad Dunajem w Belgradzie, zajęły się modernizacją jednej z siłowni i zamierzają uczestniczyć w budowie superszybkiej linii kolejowej Budapeszt-Belgrad. W kwietniu chińskie przedsiębiorstwo Hebei Iron and Steel Group podpisało umowę kupna za 46 milionów euro deficytowej serbskiej huty Żelazara Smederevo, której poprzednim właścicielem był U.S. Steel.

Z Serbii Xi Jinping uda się w niedzielę do Polski, a następnie do Uzbekistanu.(PAP)

az/mc/

Data publikacji 18.06.2016, 18:23