Zakopane cieszy się dużym zainteresowaniem urlopowiczów

23.06.2016, 14:41aktualizacja: 23.06.2016, 14:41

Touroperatorzy z Zakopanego uważają, że sytuacja geopolityczna i obawy o bezpieczeństwo sprawiają, że wakacje w kraju cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Ci, którzy chcieliby spędzić urlop pod Tatrami powinni się spieszyć z rezerwacją miejsc.

„Sytuacja geopolityczna sprawiła, że wielu Polaków wybiera urlop wakacyjny w kraju. Odczuwamy taki trend już drugi rok. Zakopane cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem urlopowiczów zarówno w końcu czerwca, lipcu jak i w sierpniu” – powiedziała PAP prezes Tatrzańskiej Izby Gospodarczej Agata Wojtowicz.

Kumulacją przyjazdów pod Tatry ma być przedłużony sierpniowy weekend w okolicach 15 sierpnia. Ten termin cieszy się szczególnym zainteresowaniem z uwagi na święto Maryjne.

Jak zauważa Tymoteusz Mróz z Lokalnej Organizacji Turystycznej Made in Zakopane, pod koniec lipca przypadają Światowe Dni Młodzieży i mimo, że centralne uroczystości zlokalizowane są w okolicach Krakowa, to zakopiańskie obiekty mają w tym czasie bardzo duże obłożenie, sięgające nawet 80 proc.

„Turyści chcący spędzić wakacje w Tatrach powinni się spieszyć z rezerwacjami, bo miejsc noclegowych z każdym dniem ubywa” – powiedział Mróz i dodał: „Turyści chętnie wybierają polskie kierunki na wakacje z uwagi na obawy o bezpieczeństwo. Ponadto nasz kraj ciągle jest nieodkryty i ma wiele wspaniałych przyrodniczo zakątków oraz wspaniałe zabytki”.

W Zakopanem zarejestrowanych jest ponad 27 tys. miejsc noclegowych w hotelach, pensjonatach i kwaterach prywatnych, co oznacza, że ilość mieszkańców w okresie szczytu turystycznego może wzrosnąć dwukrotnie.

W mieście pod Giewontem można znaleźć zarówno luksusowe pokoje w hotelach lub wynająć pokój gościnny. Ceny nie zmieniły się w stosunku do ubiegłego roku. Popularną kwaterę można wynająć już od 35 zł, a ceny idą wzwyż wraz z standardem i lokalizacją obiektu. (PAP)

szb/ drag/

Data publikacji 23.06.2016, 14:41