Polityka i społeczeństwo

MR: pomoc rozwojowa dla Ukrainy (komunikat)

01.07.2016, 12:02aktualizacja: 01.07.2016, 12:02

- MR informuje:

Rusza projekt pn. "Wzrost atrakcyjności inwestycyjnej Ukrainy oraz konkurencyjności regionów", którego celem jest wsparcie naszego wschodniego sąsiada w procesie budowy samorządnego i demokratycznego państwa. Wiceminister rozwoju Jerzy Kwieciński wczoraj wziął udział w inauguracji programu.

– Chcemy jeszcze mocniej angażować się w realizację projektów współpracy rozwojowej. Budowa stabilnego systemu zarządzania państwem i rozwój przedsiębiorczości w krajach partnerskich, w szczególności na Ukrainie oraz szersza promocja polskich rozwiązań w przeprowadzeniu transformacji ustrojowej – to zadania, które postawiliśmy przed sobą – zaznaczył wiceminister Kwieciński.

Od wielu lat Ukraina otrzymuje szerokie wsparcie z zagranicy, w tym z Unii Europejskiej i krajów członkowskich, w szczególności z Polski. Stabilizacja społeczno-polityczna i rozwój gospodarczy Ukrainy mają istotne znaczenie także dla bezpieczeństwa i rozwoju regionu Europy Środkowo-Wschodniej. – Dlatego tak mocno angażujemy się w różnego rodzaju działania na Ukrainie. Ważną ich częścią będzie z pewnością projekt pomocy rozwojowej. Chcemy aktywnie uczestniczyć w inicjatywach na rzecz rozwoju naszego wschodniego sąsiada – powiedział wiceszef resortu.

Celami projektu, który będzie realizowany w latach 2016-2017 są:

- wsparcie administracji rządowej i samorządowej Ukrainy w realizacji programu reform, w szczególności reformy samorządowej;

- wsparcie procesu decentralizacji przy jednoczesnym zwiększeniu efektywności władzy centralnej;

- zrównoważony rozwój gospodarczy poprzez rozwój regionalny, małych i średnich firm i wzrost współpracy międzynarodowej;

- rozwój społeczeństwa demokratycznego poprzez zbliżenie administracji do obywatela i budowę przejrzystych struktur;

- zbliżenie Ukrainy do Unii Europejskiej i rozwój dobrosąsiedzkich stosunków Polski z Ukrainą poprzez współpracę administracji centralnej i samorządowej, współpracę gospodarczą i transfer dobrych praktyk;

- wsparcie polskiej gospodarki poprzez rozwój współpracy z Ukrainą.

W inicjatywie uczestniczą też Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości oraz Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych, które mają doświadczenie we współpracy z Ukrainą z poprzednich lat, co zapewni kontynuację już zrealizowanych działań. Zaangażowane będą też m.in, samorządy wojewódzkie i wybrane ośrodki miejskie, także po stronie ukraińskiej, współpraca będzie prowadzona z wieloma podmiotami. Na szczeblu centralnym partnerami wiodącymi są: Ministerstwo Rozwoju Gospodarczego i Handlu oraz Ministerstwo Rozwoju Regionalnego Budownictwa i Gospodarki Komunalno-Mieszkaniowej.

Przedsięwzięcie będzie realizowane w 7 regionach: żytomierskim (w tym ośrodki w Korosteniu, Owruczu, Ługinach jako kontynuacja współpracy PARP w 2014 i 2015 r.), czerkaskim, czernihowskim, tarnopolskim, kijowskim (w tym ośrodek w Białej Cerkwi), winnickim oraz lwowskim.

# # #

W drugim dniu wizyty na Ukrainie – 1 lipca 2016 r., wiceminister rozwoju Jerzy Kwieciński weźmie udział w otwarciu misji przedstawicieli polskiego biznesu do obwodu kijowskiego.

Ministerstwo Rozwoju realizuje też w ramach programu polskiej pomocy rozwojowej, projekt współpracy z Mołdawią.

kom/ pd/

Data publikacji 01.07.2016, 12:02