Niemcy: ministerstwo finansów chce wydać ponad 77 mld euro na uchodźców

02.07.2016, 19:46aktualizacja: 02.07.2016, 19:46

Minister finansów Wolfgang Schaeuble zamierza przeznaczyć w budżecie na przyszły rok 19 mld euro na integrację uchodźców; do roku 2020 nakłady na ten cel mają przekroczyć 77 mld euro - wynika z projektu budżetu, o którym pisze "Sueddeutsche Zeitung".

Rząd zamierza przeznaczyć środki na rozpatrywanie wniosków o azyl, integrację imigrantów, którym przyznano status azylanta bądź uchodźcy, w tym naukę języka niemieckiego, oraz szkolenia umożliwiające imigrantom zdobycie pracy.

Projektowane kwoty nie uwzględniają postulatów krajów związkowych, domagających się od władz centralnych opłaty ryczałtowej dla każdego imigranta. Odpowiedzialność za ulokowanie i utrzymanie imigrantów po przybyciu do Niemiec ponoszą władze lokalne - landy.

Rząd zamierza przeznaczyć więcej pieniędzy na bezpieczeństwo wewnętrzne. MSW otrzyma dodatkowo 1,5 mld euro na stworzenie 1950 nowych etatów w policji federalnej i Federalnym Urzędzie Kryminalnym. Zwiększy się też - o 1,7 mld euro do 36,6 mld euro - budżet Bundeswehry.

Pomimo wyższych wydatków niemiecki budżet pozostanie w przyszłym roku zrównoważony. Rząd nie planuje też żadnych nowych długów do 2020 roku. Jest to możliwe dzięki rosnącym wpływom z podatków, niskiemu bezrobociu oraz spadającemu oprocentowaniu kredytów - tłumaczy "Sueddeutsche Zeitung".

Rząd zamierza przyjąć projekt budżetu na rok 2017 w najbliższą środę. (PAP)

lep/ akl/ ro/

Data publikacji 02.07.2016, 19:46