Zdrowie i styl życia

Mistrzostwa Europy w jeździe "westernowej" po raz pierwszy w Polsce

04.07.2016, 18:01aktualizacja: 04.07.2016, 18:01

XV Mistrzostwa Europy w Jeździe Konnej w Stylu Western fot.1
W dniach od 5 do 9 lipca 2016 r, w ośrodku jeździeckim Roleski Ranch pod Tarnowem, po raz pierwszy w Polsce i całej Europie Środkowo-Wschodniej odbędą się Mistrzostwa Europy w jeździe konnej w stylu "western". To niezwykłe wyróżnienie dla naszego kraju i jedyna w swoim rodzaju okazja do podziwiania rywalizacji najbardziej utalentowanych jeźdźców tej dyscypliny, najpiękniejszych koni, a także niezwykle widowiskowych konkurencji.

"Western riding" to wywodzący się ze Stanów Zjednoczonych styl jazdy konnej, który w porównaniu do angielskiego - klasycznego - stylu prowadzenia konia opiera na zasadzie "neck reining", czyli przykładania wodzy do szyi perfekcyjnie wyszkolonego konia i specjalnej komunikacji pomiędzy nim a jeźdźcem. W Polsce ta dyscyplina ma już blisko 25 letnią historię, ale dzięki staraniom Roleski Ranch dopiero teraz otrzymaliśmy od National Reining Horse Association szansę zorganizowania Mistrzostw Europy w naszym kraju.

Podczas XV Mistrzostw Europy widzowie będą mieli szansę podziwiać najbardziej prestiżową konkurencję jazdy westernowej - "reining", czyli połączenie efektownych manewrów z niezwykłą prędkością i zręcznością. Ten fantastyczny pokaz powinni zobaczyć wszyscy, którzy kochają konie, uwielbiają westerny oraz interesują się amerykańską tradycją w najciekawszym i najbardziej emocjonującym wydaniu.

Poza wspaniałym widowiskiem i sportowymi emocjami na widzów Mistrzostw czekają pyszne jedzenie i niepowtarzalna rodzinna atmosfera. Gospodarzem wydarzenia będzie jeden z największych ośrodków jeździeckich w Polsce posiadający odpowiednią infrastrukturę do jazdy typu western - Roleski Ranch, mieszczący się w Starych Żukowicach pod Tarnowem. Wstęp na Mistrzostwa jest bezpłatny.

Więcej na:  http://roleskiranch.com/pl/euro-2016-2017-nrha-european-affiliate

XV Mistrzostwa Europy w Jeździe Konnej w Stylu Western