Min. Gowin: druk 3D i meblarstwo wśród branż o największym potencjale rozwojowym

09.07.2016, 18:31aktualizacja: 09.07.2016, 18:31

Branża druku 3D i przemysł meblarski znajdą się wśród priorytetowych obszarów gospodarki, na których powinny koncentrować się nakłady na badania i innowacje - powiedział w Olsztynie wicepremier, minister nauki i szkolnictwa wyższego Jarosław Gowin.

Wicepremier podczas konferencji w Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej w Olsztynie przypomniał, że nadanie polskiej gospodarce charakteru innowacyjnego jest jednym z kluczowych warunków realizacji Planu na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju, czyli tzw. Planu Morawieckiego.

Gowin powiedział, że tak jak w Ministerstwie Rozwoju trwają prace nad mapą potencjału gospodarczego, to również w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa powstaje mapa potencjału naukowego. Jego zdaniem po nałożeniu na siebie obu map można będzie określić wspólne obszary, którym rząd powinien stworzyć szczególnie korzystne warunki rozwoju.

"Największe inwestycje, największa pomoc publiczna będzie szła w te obszary gospodarcze, w których jednocześnie polscy naukowcy mają dużo do powiedzenia" - zapewnił.

Minister przypomniał również, że instytucją "łączącą świat nauki i gospodarki" jest Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, które tylko w tym roku ma do dyspozycji 8 mld zł dla przedsiębiorców działających w branży nowoczesnych technologii oraz uczelni i naukowców prowadzących badania z tego obszaru.

Jako przykład "sukcesu młodych polskich przedsiębiorców i wynalazców" reprezentujących przemysł oparty na technologiach cyfrowych, wicepremier podał producenta drukarek 3D - firmę Zortrax, którą odwiedził w Olsztynie. W ocenie ekspertów, jest to pierwsza polska marka, która rozpoczęła ekspansję światową w branży druku 3D. (PAP)

mbo/ bos/

Data publikacji 09.07.2016, 18:31