Będzie współpraca Polski i USA dotycząca bezpieczeństwa energetycznego

09.07.2016, 20:35aktualizacja: 09.07.2016, 20:35

Mamy duży, otwierający się pakiet współpracy polsko-amerykańskiej w zakresie bezpieczeństwa energetycznego i nowych technologii energetycznych - powiedział prezydencki minister Krzysztof Szczerski, komentując piątkową rozmowę prezydentów RP i USA.

Prezydencki minister podsumował w sobotę spotkania bilateralne, które w ramach szczytu NATO odbył prezydent Andrzej Duda. W sobotę polski prezydent spotkał się z prezydentem Łotwy Raimondsem Vejonisem i premierem Davidem Cameronem. W piątek rozmawiał z prezydentami Afganistanu Ashrafem Ghanim i Azerbejdżanu Ilhamem Alijewem oraz prezydentem Stanów Zjednoczonych Barackiem Obamą. W sobotę spotkał się jeszcze z prezydentem Ukrainy Petrem Poroszenką.

Szczerski poinformował, że prezydenci Duda i Obama znaczną część piątkowej rozmowy poświęcili bezpieczeństwu energetycznemu. „Była konkretna, wspólna deklaracja o sprzeciwie, czy o krytycznej ocenie projektu Nord Stream2, jako projektu, który nie ma pozytywnego wpływu na bezpieczeństwo energetyczne Europy” – dodał.

Według prezydenckiego ministra prezydenci rozmawiali także o możliwej współpracy „importowo-eksportowej” między Polską a Stanami Zjednoczonymi, jeśli chodzi o polskie źródła dostaw energii w różnym charakterze. „Mówimy także o współpracy technologicznej w zakresie np. zielonej energii” – dodał. Ocenił, że po rozmowie prezydentów Polski i USA „mamy duży, otwierający się pakiet współpracy polsko-amerykańskiej w zakresie bezpieczeństwa energetycznego, nowych technologii energetycznych”. (PAP)

kno/ malk/

Data publikacji 09.07.2016, 20:35