KCI SA (53/2016) Zawarcie znaczących umów.

15.07.2016, 13:12aktualizacja: 15.07.2016, 13:12

Raport bieżący 53/2016

Zarząd KCI S. A. informuje, że w dniu 14 lipca 2016 roku zawarte zostały pomiędzy Gremi spółką z ograniczoną odpowiedzialnością̨ z siedzibą w Krakowie, a KCI Spółką̨ Akcyjną dwie umowy DATIO IN SOLUTUM, na mocy których Gremi Sp. z o.o. rozliczyła cześć zobowiązań z tytułu zaciągniętych pożyczek do kwoty łącznej 34.335.410,34 zł, wobec KCI S.A., w zamian za przeniesienie na KCI S.A 931 udziałów w spółce Gremi Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Wartość przeniesionych udziałów w spółce Gremi Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie ustalona została zgodnie z wyceną sporządzoną w czerwcu 2015 r. wg stanu na 28 maja 2015 r. przez BAA Polska sp. z o.o. i wyniosła 34.335.410,34 zł, w takiej wartości będzie uwzględniona w księgach rachunkowych Emitenta. Umowy nie zawierają kar umownych, nie została zawarta z zastrzeżeniem warunku czy terminu.

W wyniku opisanych umów Emitent posiada w chwili obecnej całość udziałów w Gremi Media Sp. z o.o. dających mu 100 % głosów, za wyjątkiem udziałów własnych spółki, co do których trwa procedura umarzania, która z uwagi na upadek zastawów i rozpoczęte procedury ich wykreślenia, powinna zakończyć  się, jak przewiduje Zarząd, na koniec III kwartału 2016 roku.

Ponadto Zarząd KCI S. A. informuje, że w związku z opisanymi powyżej umowami DATIO IN SOLUTUM, w dniu 14 lipca 2016 roku łączna wartość umów zawartych przez Emitenta wraz ze Spółkami zależnymi, z podmiotami zależnymi od Pana Grzegorza Hajdarowicza w okresie od 26 kwietnia 2016 roku wyniosła 70.591.563,20 zł, a co za tym idzie wartość ta przekroczyła 10% kapitałów własnych Emitenta.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz