ATLAS ESTATES LIMITED (16/2016) Term- sheet z Erste Group Bank AG

03.08.2016, 19:23aktualizacja: 03.08.2016, 19:23

Raport bieżący z plikiem 16/2016

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.

Rada Dyrektorów spółki Atlas Estates Limited ("AEL") informuje, że w dniu 3 sierpnia 2016 r. AEL podpisał z Erste Group Bank AG z siedzibą w Wiedniu ("Bank") porozumienie określające finansowe warunki brzegowe (term - sheet) transakcji nabycia kredytu w pozostałej kwocie do zapłaty w wysokości 58.950.427,56 Euro udzielonego spółce zależnej AEL - Atlas Estates (Millennium) Sp. z o.o. na podstawie umowy kredytu z dnia 21 grudnia 2006 r. ze zmianami. Kredyt zostanie nabyty razem z wszelkimi prawami i wierzytelnościami Banku związanymi z tym kredytem.

Uzgodniona cena wynosi 39.500.000 Euro. Dodatkową korzyścią wynikającą z transakcji jest zwolnienie spod hipoteki Banku nieruchomości należącej do Atlas Estates (Moszkva) Ingatlanforgalmazo Kft znanej jako "Moszkva" w Budapeszcie.

Umowa nabycia kredytu zostanie podpisana do dnia 16 września 2016 r., przy czym przeniesienie własności budynku Millennium Plaza położonego przy Al. Jerozolimskich 123a w Warszawie oraz zwolnienie zabezpieczeń Banku nastąpi do dnia ostatecznej spłaty, to jest do dnia 29 września 2017 r. Płatność ceny zostanie uregulowana w ratach do dnia 29 września 2017 r.

Rada Dyrektorów AEL informuje, że większościowi akcjonariusze AEL stanowiący grupę spółek, do której należy Fragiolig Holdings Limited, potwierdzili ich zaangażowanie i wsparcie dla AEL oraz możliwość udzielenia pożyczki AEL w sfinalizowania transakcji.

Podstawa prawna: Artykuł 17 ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylające dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz