MR: nowe centra badawcze na mapie Polski (komunikat)

04.08.2016, 12:53aktualizacja: 04.08.2016, 12:53

- MR informuje:

Na terenie Zabrza i Mazańcowic z pomocą środków Programu Inteligentny Rozwój, powstaną wyposażone w nowoczesny sprzęt, centra badawczo-rozwojowe. Podczas dzisiejszej wizyty wicepremiera Mateusza Morawieckiego na Śląsku, podpisano umowy na dofinansowanie budowy i rozwoju centrów w dwóch działających w regionie firmach – Powen-Wafapomp S.A. i Polmotors Sp. z o.o.

– Jednym z założeń projektu Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju jest zwiększenie innowacyjności polskich przedsiębiorstw na rynku krajowym i rynkach zagranicznych – podkreślił wicepremier Morawiecki. – Mogą to uczynić poprzez rozwój i unowocześnienie swojej działalności, w czym niezwykle pomocne są własne centra badawczo-rozwojowe. Tam pomysły świata nauki i biznesu przeradzają się w konkretne rozwiązania, które następnie są wprowadzane na rynek – dodał.

Grupa Powen-Wafapomp S.A. specjalizuje się m.in. w dostawach pomp przemysłowych dla sektora energetycznego, górnictwa, gospodarki komunalnej i przemysłu petrochemicznego. Na terenie oddziału w Zabrzu powstanie nowocześnie wyposażone centrum badawczo-rozwojowe, które umożliwi wykonywanie pełnych programów badań pomp, rozwój nowych metod projektowania oraz testowanie pomp wielkich mocy (ich produkcję firma chce rozpocząć w przyszłości). Powstaną nowe miejsca pracy. Firma na realizację przedsięwzięcia otrzyma 4,31 mln zł z UE. Całkowita wartość inwestycji to ponad 26,52 mln zł.

Centrum badawczo-rozwojowe firmy Polmotors Sp. z o.o. (branża motoryzacyjna) w Mazańcowicach, zostanie zmodernizowane, by móc prowadzić badania m.in. nad procesem tłoczenia hybrydowego (połączenie tłoczenia na zimno z tłoczeniem na gorąco) części samochodowych (wytłoczek) łączonych laserowo czy opracowywaniem autorskich narzędzi. Zostaną utworzone nowe stanowiska pracy. Dofinansowanie z Programu Inteligentny Rozwój to 1,04 mln zł. Koszt realizacji inwestycji to ponad 12, 9 mln zł.

# # #

Działanie 1.2 Programu Inteligentny Rozwój Wsparcie inwestycji w infrastrukturę B+R przedsiębiorstw skierowane jest do firm, którzy chcą utworzyć lub rozwinąć swoje centra badawczo-rozwojowe.

Dotychczas ogłoszono trzy nabory:

- wrzesień-listopad 2015 r. – alokacja 460 mln zł;

- marzec-maj 2016 r. – alokacja 1 mld zł;

- 29 lipca 2016 r. – budżet 460 mln zł, wnioski można zgłaszać od września do października br.

Łącznie w dwóch pierwszych naborach złożono 469 wniosków na kwotę unijnej dotacji ok. 2,88 mld, w tym:

- pierwszy nabór: 204 wniosków na kwotę dofinansowania 1,23 mld zł,

- drugi nabór: 265 wniosków na sumę dofinansowania 1,65 mld zł.

kom/ mkz/

Data publikacji 04.08.2016, 12:53