BRIJU SA (24/2016) Podpisanie umowy kredytowej oraz ustanowienie zastawu

05.08.2016, 16:32aktualizacja: 05.08.2016, 16:32

Raport bieżący 24/2016

Zarząd BRIJU S.A. z siedzibą w Poznaniu ("Emitent", "Spółka") informuje, że w dniu 5 sierpnia 2016 roku Emitent zawarł umowę o wielocelowy limit kredytowy z Bankiem Polska Kasa Opieki S.A. z siedziba w Warszawie ("Bank").

Umowa o wielocelowy limit kredytowy została zawarta na okres do 4 sierpnia 2017 roku. Kwota limitu wynosi 15,7 mln zł, z tego 15 mln zł może być wykorzystane jako kredyt w rachunku bieżącym i 0,7 mln zł może być wykorzystane w formie gwarancji bankowych. Kredyt w rachunku bieżącym w pierwszej kolejności zostanie przeznaczony na całkowitą spłatę istniejącego zadłużenia kredytowego Spółki z tytułu umowy zawartej z Bankiem PKO Bank Polski S.A.. O wypowiedzeniu przez Spółkę umowy limitu kredytowego wielocelowego zawartej z Bankiem PKO Bank Polski S.A. Spółka informowała w raporcie nr 13/2016 z 23 maja 2016 roku.

Zabezpieczeniem wierzytelności Banku Polska Kasa Opieki S.A. z tytułu podpisanej w dniu dzisiejszym umowy jest zastaw rejestrowy na zapasach w kwocie 15 mln zł wraz z cesją praw z polisy ubezpieczeniowej, udzielone Bankowi pełnomocnictwo do dysponowania rachunkami bieżącymi Emitenta prowadzonymi przez Bank oraz oświadczenie Emitenta o poddaniu się egzekucji. Oprocentowanie kredytu jest oparte o zmienną stopę procentową, którą stanowi stawka WIBOR 1M powiększona o marżę Banku. Pozostałe warunki umowy kredytowej nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla tego typu umów.

Wraz z podpisaniem umowy o wielocelowy limit kredytowy zostały przez Spółkę podpisane z Bankiem umowy: (I) umowa ustanowienia zastawu rejestrowego na rzeczach oznaczonych co do gatunku, oraz (II) umowa przelewu praw z umowy ubezpieczenia majątkowego w odniesieniu do przedmiotu zabezpieczenia. Zastaw został ustanowiony na zapasach towarów znajdujących się we wskazanych w umowie lokalizacjach, o ogólnej wartości wynoszącej 15,4 mln zł według stanu na dzień 30 czerwca 2016 roku.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz