Uber zainwestuje w 4 europejskie start-upy w tym w polski HiProMine

09.08.2016, 16:29aktualizacja: 09.08.2016, 16:29

Szef i współzałożyciel Ubera Travis Kalanick zapowiedział, że firma zainwestuje w cztery najbardziej obiecujące europejskie start-upy wyłonione w ramach konkursu UberPITCH. Wśród nich jest polski HiProMine.

Start-up ten prowadzi badania nad rozwojem innowacyjnych rozwiązań w przemysłowej hodowli owadów. Uber zainwestuje także w innych finalistów UberPITCH z Berlina - holenderskie OTLY, francuskie Brigad i brytyjskie Memrica Prompt.

HiProMine zajmuje się prowadzeniem badań nad rozwojem innowacyjnych rozwiązań w przemysłowej hodowli owadów. Firmę założyli w 2015 roku naukowcy – dr Jakub Urbański, dr hab. prof. nadzw. Damian Józefiak oraz dr hab. Jan Mazurkiewicz. W Polsce HiProMine uzyskał grant NCBiR w ramach POIR 1.1.1. oraz wsparcie funduszu inwestycyjnego Giza Polish Ventures i StartVenture@Poland na etapie pre-inkubacji.

"Wierzymy, że unikatowe technologie opracowane przez HiProMine S.A. w perspektywie kilku lat zmienią oblicze polskiego rolnictwa. (...) Polska ma szansę stać się liderem rynku produkcji owadów, a same owady jako bogate źródło łatwo przyswajalnego białka i tłuszczu czymś, co zrewolucjonizuje przemysł paszowy i spożywczy. Musimy pamiętać, że nasz kraj jest całkowicie uzależniony od importu białka na cele paszowe. Dzięki technologii HiProMine możemy to zmienić – przy okazji rozwiązując kolejny, niebagatelny problem gospodarki – problem zagospodarowania i utylizacji bioodpadów oraz produktów ubocznych przetwórstwa rolno-spożywczego. Produkcja owadów jest +czysta+ i przyjazna dla środowiska" - tłumaczył prezes HiProMine Damian Józefiak.

W konkursie UberPITCH wzięło udział 4 tys. przedsiębiorców w 37 europejskich miastach. W polskiej edycji UberPITCH, HiProMine pokonało aż 200 start-upów – najwięcej w całej Europie Środkowo-Wschodniej. (PAP)

lm/ jbr/

Data publikacji 09.08.2016, 16:29