Główny Lekarz Weterynarii potwierdza wykrycie siódmego ogniska ASF

10.08.2016, 13:35aktualizacja: 10.08.2016, 13:35

Główny Lekarz Weterynarii potwierdził w środę pojawienie się kolejnego ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Polsce. To siódme ognisko choroby u świń domowych od początku występowania ASF w Polsce, a czwarte w bieżącym roku.

Jak precyzuje Główny Inspektorat Weterynarii, ASF stwierdzono na podstawie wyników badań otrzymanych 9 sierpnia z krajowego laboratorium referencyjnego ds. ASF (czyli Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach), w gospodarstwie położonym w gminie Choroszcz, w powiecie białostockim, w województwie podlaskim.

"W gospodarstwie, w którym wyznaczono ognisko choroby, utrzymywanych było 20 sztuk świń. W gospodarstwie tym wdrożone zostały wszystkie procedury związane z likwidacją choroby, w tym dokonano likwidacji świń, a ich zwłoki przekazano do utylizacji" - podał urząd w komunikacie.

Dodał, że siódme ognisko ASF zostało stwierdzone w gospodarstwie znajdującym się na obszarze ochronnym, w którym obowiązują zwiększone środki sanitarno-weterynaryjne w zakresie przemieszczeń świń.

Główny Lekarz Weterynarii przypomniał też hodowcom świń i myśliwym o konieczności bezwzględnego przestrzegania zasad bioasekuracji i wypełniania wszelkich zaleceń służb weterynaryjnych, w tym dotyczących zabezpieczenia przed ewentualnym przeniknięciem wirusa ASF do gospodarstw, w których utrzymywane są świnie.

Od początku sierpnia, to trzecie ognisko ASF w Polsce. Dwa wcześniejsze wykryto: w gminie Wysokie Mazowieckie (powiat wysokomazowiecki, w gospodarstwie było ok. 550 świń) oraz w gminie Mielnik (powiat siemiatycki, w gospodarstwie było 97 sztuk trzody chlewnej). (PAP)

zab/ dym/

Data publikacji 10.08.2016, 13:35