Londyńskie metro w weekendy będzie kursować przez całą dobę

21.08.2016, 21:10aktualizacja: 21.08.2016, 21:10

W noc z piątku na sobotę całodobowe kursy w weekendy rozpoczęły pierwsze pociągi na dwóch z jedenastu linii londyńskiego metra. Władze miasta szacują, że zyski z dłuższego kursowania mogą przynieść nawet 7 miliardów funtów do 2030 roku.

Pociągi metra, które od północy do rana będą w weekendy kursować co 10 minut, pojawiły się na linii Central (wschód-zachód) i Victoria (południe-północny zachód). Do końca roku planowane jest rozszerzenie nocnych kursów na trzy kolejne linie: Northern (północ-południe), Jubilee (północny zachód-południowy wschód) i Piccadilly (południowy wschód-północny zachód, łącząca centrum Londynu z lotniskiem Heathrow).

Pierwotnie nocne metro miało zacząć jeździć we wrześniu 2015 roku, ale jego uruchomienie opóźniło się przez spory między ówczesnym konserwatywnym burmistrzem Londynu, a obecnym szefem MSZ Borisem Johnsonem, a związkami zawodowymi.

Po majowych wyborach, w wyniku których władzę w mieście przejął Sadiq Khan z Partii Pracy, strony szybko doszły do porozumienia. Khan będzie pasażerem pierwszego nocnego przejazdu, a w nagranym powitaniu będzie witać pasażerów na najpopularniejszej stacji, Oxford Circus.

Przedsiębiorstwo komunikacji miejskiej w Londynie - Transport for London (TfL) - zatrudniło ponad 200 dodatkowych maszynistów i 300 pracowników obsługujących stacje, w tym wiele kobiet, które nie mogą pracować w tygodniu, bo zajmują się wychowywaniem dzieci.

"Udało nam się znaleźć znacznie więcej kobiet. Niektórzy decydują się na taką pracę, bo pasuje do ich stylu życia, w tygodniu mają obowiązki związane z wychowywaniem dzieci" - powiedział Mark Wild, szef operatora metra London Underground, który wcześniej nadzorował otwarcie całonocnego metra w australijskim Melbourne.

Z Londynu Jakub Krupa (PAP)

jakr/akl/ro/

Data publikacji 21.08.2016, 21:10