Polityka i społeczeństwo

MR: nowy nabór w programie Polska-Słowacja (komunikat)

30.08.2016, 11:49aktualizacja: 30.08.2016, 11:49

- MR informuje:

Od 30 sierpnia można składać wnioski o dofinansowanie w dwóch obszarach tematycznych programu Polska-Słowacja: rozwój edukacji transgranicznej i uczenia się przez całe życie oraz transport multimodalny.

- Transgraniczna edukacja to nowość w obecnej edycji programu. Dlatego zachęcam wnioskodawców do przygotowania wspólnie z zagranicznymi partnerami, ciekawych przedsięwzięć z tego obszaru. Dofinansowanie mogą uzyskać projekty związane z kształceniem zawodowym na wysokim poziomie, dotyczącym przede wszystkim kompetencji poszukiwanych w regionie. Wspierana będzie także wymiana doświadczeń, wiedzy i umiejętności wśród uczniów oraz nauczycieli szkół średnich, zawodowych i wyższych – wyjaśnił wiceminister rozwoju Adam Hamryszczak.

W przypadku projektów w obszarze transportu multimodalnego, wsparcie ze środków EFRR mogą uzyskać inicjatywy pobudzające rozwój ogólnodostępnego transportu pasażerskiego. Przede wszystkim zaś projekty, dzięki którym mieszkańcy i turyści będą mogli sprawniej przemieszczać się i podróżować po polsko-słowackim pograniczu.

Wszystkie działania w opisanych wyżej tematach muszą mieć charakter partnerski oraz wyraźne oddziaływanie na obszar po polskiej i słowackiej stronie granicy. Na etapie składania wniosków o dofinansowanie będzie wymagane załączenie przez partnerów własnych diagnoz, opracowań lub analiz sektorowych. Dokumenty te powinny obrazować sytuację wyjściową grupy docelowej projektu edukacyjnego lub połączeń komunikacyjnych obszaru, w którym planowana jest realizacja projektu transportowego.

Wnioski o dofinansowanie będzie można składać do 30 listopada 2016 r. we Wspólnym Sekretariacie Technicznym w Krakowie. Planowany termin rozstrzygnięcia naborów to marzec 2017 roku.

Szczegóły dotyczące naborów dostępne są w zakładce ogłoszenia o naborach oraz na stronie internetowej programu Polska-Słowacja.

kom/ tnt/

Data publikacji 30.08.2016, 11:49