POLSKI KONCERN MIĘSNY DUDA SA (22/2016) Polski Koncern Mięsny DUDA S.A - Zawarcie przez spółki zależne aneksów do umów kredytowych, poręczenia Emitenta - aktualizacja informacji poufnej

30.08.2016, 11:55aktualizacja: 30.08.2016, 11:55

Raport bieżący 22/2016

Działając na podstawie art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylające dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE (Dz. U. UE nr L 173/1)("Rozporządzenie MAR"), Zarząd Polskiego Koncernu Mięsnego DUDA S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej: "Spółka", "Emitent") przekazuje do publicznej wiadomości informację stanowiącą zmianę informacji poufnej przekazanej raportem bieżącym nr 7/2014 z dnia 23 maja 2014 roku, aktualizowanej raportem bieżącym nr: 30/2014 z dnia 28 listopada 2014 roku, 4/2015 z dnia 13 stycznia 2015 roku, 15/2015 z dnia 22 kwietnia 2015 roku, 43/2015 z dnia 13 października 2015 roku oraz 14/2016 z dnia 01 czerwca 2016 r.

Zarząd Emitenta informuje o podpisaniu z datą 29 sierpnia 2016 roku przez spółki zależne od Emitenta (AGRO DUDA Sp. z o. o., AGROFERM Sp. z o. o., AGRO NET Sp. z o. o., oraz ROLPOL Sp. z o. o. ) z Credit Agricole Bank Polska Spółka Akcyjna z siedzibą we Wrocławiu (dalej: "Bank") Aneksów do umów kredytu inwestycyjnego (dalej: "Umowy").

Przedmiotem Aneksów jest udzielenie przez spółki zależne Emitenta dodatkowego zabezpieczenia w postaci weksla własnego in blanco wraz z deklaracją wekslową. Weksle w części aneksów zostały poręczone przez Emitenta.

Dodatkowe zabezpieczenia stanowią:

I. AGRO DUDA Sp. z o. o.:

1. Umowa kredytu inwestycyjnego z dnia 22 kwietnia 2014 roku:

a) weksel własny in blanco wraz z deklaracją wekslową upoważniającą Bank do wypełnienia weksla na sumę zadłużenia wynikającego z umowy, o treści zaakceptowanej przez Bank, poręczony przez Emitenta do kwoty 6.007.516,21 zł, a także

b) weksel własny in blanco wystawiony przez ROLPOL sp. z o.o. wraz z deklaracją wekslową upoważniającą Bank do wypełnienia weksla do kwoty 4.258.300,00 zł o treści zaakceptowanej przez Bank.

2. Umowa kredytu inwestycyjnego z dnia 28 listopada 2014 roku:

a) weksel własny in blanco wraz z deklaracją wekslową upoważniającą Bank do wypełnienia weksla na sumę zadłużenia wynikającego z umowy, o treści zaakceptowanej przez Bank, poręczony przez Emitenta do kwoty 3.150.000 zł, a także

b) weksel własny in blanco wystawiony przez ROLPOL sp. z o.o. wraz z deklaracją wekslową upoważniającą Bank do wypełnienia weksla do kwoty 16.295.000 zł o treści zaakceptowanej przez Bank.

II. AGRO NET Sp. z o. o.

Umowa kredytu inwestycyjnego z dnia 22 kwietnia 2014 roku:

a) weksel własny in blanco wraz z deklaracją wekslową upoważniającą Bank do wypełnienia weksla na sumę zadłużenia wynikającego z umowy, o treści zaakceptowanej przez Bank, poręczony przez Emitenta do kwoty 2.047.828,00 zł.

III. AGROFERM Sp. z o. o.

Umowa kredytu inwestycyjnego z dnia 22 kwietnia 2014 roku:

a) weksel własny in blanco wraz z deklaracją wekslową upoważniającą Bank do wypełnienia weksla na sumę zadłużenia wynikającego z umowy, o treści zaakceptowanej przez Bank, poręczony przez Emitenta do kwoty 3.902.400 zł.

IV. ROLPOL Sp. z o. o.

1. Umowa kredytu inwestycyjnego z dnia 28 listopada 2014 r:

a) weksel własny in blanco wraz z deklaracją wekslową upoważniającą Bank do wypełnienia weksla na sumę zadłużenia wynikającego z umowy, o treści zaakceptowanej przez Bank, poręczony przez Emitenta do kwoty 550.000 zł, a także

b) weksel własny in blanco wystawiony przez AGRO DUDA sp. z o.o. wraz z deklaracją wekslową upoważniającą Bank do wypełnienia weksla do kwoty 16.295.000 zł o treści zaakceptowanej przez Bank.

2. Umowa kredytu inwestycyjnego z dnia 12 października 2015 roku:

a) weksel własny in blanco wraz z deklaracją wekslową upoważniającą Bank do wypełnienia weksla na sumę zadłużenia wynikającego z umowy, o treści zaakceptowanej przez Bank, poręczony przez Emitenta do kwoty 1.967.500,00 zł .

AGRO DUDA Sp. z o. o., AGROFERM Sp. z o. o., AGRO NET Sp. z o. o. są spółkami zależnymi od Emitenta. Emitent posiada w ww. podmiotach 100% udziałów.

ROLPOL Sp. z o. o. jest spółką zależną od AGRO DUDA Sp. z o. o. - spółki zależnej od Emitenta.

Ustanowienie zabezpieczeń opisanych w niniejszym raporcie stanowi konsekwencję uchylenia obowiązywania przepisów prawa dotyczących bankowego tytułu egzekucyjnego.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz