Wiceszef MON: do połowy września przedstawimy plan modernizacji sił zbrojnych

05.09.2016, 15:31aktualizacja: 05.09.2016, 15:31

Do połowy września zostanie przedstawiony plan modernizacji technicznej sił zbrojnych - zapowiedział w poniedziałek wiceminister obrony Bartosz Kownacki.

Na konferencji prasowej w Warszawie, w przeddzień kieleckich targów zbrojeniowych, Kownacki przypomniał, że został zobowiązany, by szczegółowy projekt planu modernizacji technicznej na lata 2017-22 przedłożyć do 15 września, i zapewnił, że termin zostanie dotrzymany. Dodał, że plan "de facto już jest", czeka na ostateczną akceptację ministra Antoniego Macierewicza.

Nawiązując do wysuniętego pod koniec sierpnia przez PO żądania przedstawienia polityki kadrowej w Polskiej Grupy Zbrojeniowej i tworzących ją spółkach, Kownacki powiedział, że zmiany personalne nastąpiły po wielu miesiącach i jeżeli zostały dokonane, to z powodów merytorycznych.

"Daliśmy wszystkim spółkom, wszystkim zarządom czas na wykazanie planu działań" - zapewnił prezes PGZ Arkadiusz Siwko. Jak powiedział, w niektórych przypadkach interwencja była konieczna tak jak w Hucie Stalowa Wola, na która Inspektorat Uzbrojenia MON z powodu opóźnień w dostawach nałożył w tym roku kary umowne na ponad 45 mln zł., co spowoduje wzrost kosztów funkcjonowania spółki w najbliższych latach. "Nie mogliśmy nie reagować" - dodał Siwko. (PAP)

brw/ malk/

Data publikacji 05.09.2016, 15:31