Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- MRiRW informuje:
Rolnictwo ekologiczne w mediach - Fakty i mity wpływające na świadomość społeczeństwa, to temat konferencji, która odbywała sie dziś w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W konferencji uczestniczyła podsekretarz stanu Ewa Lech, która otwierając konferencję powiedziała, że rynek żywności ekologicznej rośnie na całym świecie.
– W Europie jest to wzrost o 3%, w Polsce o 0,2 %, chociaż biorąc rok do roku bywa, że nawet o ponad 20% – zaznaczyła wiceminister Lech.
Zwróciła także uwagę, że średnia powierzchnia gospodarstwa ekologicznego w Polsce to około 26 ha, podczas gdy gospodarstwa tradycyjnego – około 10 ha – zaznaczyła podsekretarz stanu i dodała, że mamy też w kraju około 560 zakładów przetwórczych.
Wiceminister stwierdziła, że idziemy w dobrym kierunku i realizujemy program rozwoju rolnictwa ekologicznego. Najważniejszymi celami jest zwiększenie konkurencyjności
i utrzymanie bardzo wysokiego poziomu kontroli oraz zwiększenie wiedzy i świadomości konsumentów na temat produktów ekologicznych.
Eksperci, którzy uczestniczyli w konferencji zwracali uwagę na zasady dotyczące prowadzenia gospodarstw ekologicznych, system ich kontroli i certyfikacji.
Każdy produkt wprowadzany z tych gospodarstw na rynek musi posiadać odpowiedni certyfikat. W Polsce zarejestrowanych jest 10 jednostek certyfikujących, które posiadają akredytację. Każdy nabywca produktu ekologicznego może sprawdzić, na stronach internetowych Upoważnionych Jednostek Certyfikujących, czy posiada on ważny certyfikat.
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe.(PAP)
kom/ pd/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 14.09.2016, 18:08 |
Źródło informacji | MRiRW |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |