INTEGER.PL SA (58/2016) Dokonanie odpisów aktualizujących.

27.09.2016, 23:27aktualizacja: 27.09.2016, 23:27

Raport bieżący 58/2016

Zarząd spółki Integer.pl S.A. z siedzibą w Krakowie ("Emitent") informuje, iż w związku z restrukturyzacją działalności spółki zależnej Emitenta - InPost S.A. z siedzibą w Krakowie polegającej na wycofaniu się z obsługi przesyłek listowych tradycyjnych, tj. innych niż e - commerce oraz przygotowywaniem przez Emitenta jednostkowego oraz skonsolidowanego sprawozdania finansowego za pierwsze półrocze, Emitent podjął w dniu 27 września 2016 roku decyzję o dokonaniu szeregu odpisów aktualizujących i ujęciu ich w jednostkowym lub odpowiednio skonsolidowanym półrocznym sprawozdaniu finansowym Emitenta, tj.:

(1) odpisu aktualizującego rzeczowe aktywa trwałe związane z działalnością listową - w kwocie 1 347 tys. złotych,

(2) odpisu aktualizującego wartości udziałów w spółce zależnej - Integer.pl Inwestycje Sp. z o.o. w kwocie 15 276 tys. złotych.

Dodatkowo, tego samego dnia, jednostki zależne Emitenta podjęły decyzję o dokonaniu niżej opisanych odpisów aktualizujących lub rezerw, które w całości ujęte będą w skonsolidowanym półrocznym sprawozdaniu finansowym Emitenta:

(1) Odpis aktualizujący wartości niematerialne związane z działalnością listową w kwocie 24 596 tys. złotych;

(2) Odpis aktualizujący rzeczowe aktywa trwałe związane z działalnością listową w kwocie 3 399 tys. złotych;

(3) Odpis aktualizujący z tytułu odroczonego podatku w kwocie 16 190 tys. złotych;

(4) Rezerwy z tytułu sprzedanych znaczków w kwocie 287 tys. złotych,

(5) Rezerwy z tytułu umowy najmu w kwocie 459 tys. złotych;

(6) Odpis aktualizujący należności w kwocie 5 938 tys. złotych;

Ponadto, tego samego dnia Zarząd spółki zależnej Emitenta - InPost S.A. z siedzibą w Krakowie podjął decyzję o dokonaniu na poziomie skonsolidowanego raportu półrocznego InPost S.A. odpisu aktualizującego wartość firmy w kwocie 38 444 tys. złotych.

W ocenie Emitenta wpływ dokonania wyżej opisanych odpisów aktualizacyjnych oraz utworzenia rezerw na wynik jednostkowy netto Emitenta będzie wynosił łącznie - (minus) 16 623 tys. złotych, natomiast ich wpływ na skonsolidowany wynik netto Grupy Kapitałowej będzie wynosił łącznie - (minus) 90 673 tys. złotych.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz