PLL LOT powraca na lotnisko w Newark w USA

03.10.2016, 15:00aktualizacja: 03.10.2016, 15:00

PLL LOT wznawia połączenie na trasie Warszawa-Newark w USA - poinformował w poniedziałek przewoźnik. Rejsy rozpoczną się w kwietniu przyszłego roku. Oprócz Newark LOT lata także na nowojorskie lotnisko JFK.

Bezpośrednie rejsy z Warszawy do Newark LOT zainauguruje 28 kwietnia 2017 r. Połączenia będą realizowane w poniedziałki, czwartki, piątki i niedziele. Od sierpnia zostanie dodany rejs także we wtorki.

"Newark to jedno z najważniejszych lotnisk dla Polonii mieszkającej na wschodnim wybrzeżu USA. (...) Po latach przerwy możemy ponownie uruchomić to połączenie i zapewnić naszym rodakom najbardziej komfortowe przeloty do Polski" – powiedział prezes PLL LOT Rafał Milczarski. Spółka przestała latać do Newark pod koniec października 2012 roku.

Jak dodał Milczarski, Newark to jeden z głównych amerykańskich węzłów przesiadkowych w Stanach Zjednoczonych. "Dzięki powrotowi na to lotnisko stajemy się atrakcyjnym przewoźnikiem dla wielu pasażerów, którzy do tej pory jeszcze nie korzystali z naszych usług" – podkreślił.

Połączenie do Newark początkowo będzie realizowane wynajętym samolotem Boeing 767-300 z dwoma klasami podróży – biznes i ekonomiczną. Od sierpnia przyszłego roku rejsy realizowane będą samolotem Boeing 787 Dreamliner w pełnej konfiguracji trzech klas podróży – LOT business class, LOT premium economy i LOT economy.

LOT będzie latał także na nowojorskie lotnisko JFK. W tym roku po raz pierwszy polski przewoźnik będzie obsługiwał rejsy do tego portu codziennie, także w sezonie zimowym. W sumie dzięki rejsom do Newark i na JFK pasażerowie podróżujący do Nowego Jorku będą mieli do dyspozycji dwa połączenia dziennie, niemal każdego dnia.

Newark to dla LOT-u czwarte lotnisko w Ameryce Północnej. Oprócz niego i JFK, jest jeszcze Chicago i Vancouver w Kanadzie. (PAP)

aop/ je/

Data publikacji 03.10.2016, 15:00