Polityka i społeczeństwo

Ujęcie praktyczne. Publikacja na temat wsparcia dziecka w rodzinie i pieczy zastępczej

04.10.2016, 15:33aktualizacja: 04.10.2016, 15:33

Wsparcie dziecka w rodzinie i pieczy zastępczej - okładka
Prawidłowo funkcjonująca rodzina stanowi oparcie psychiczne dla każdego człowieka, a ponadto zapewnia ciągłość biologiczną i społeczną oraz wpływa w kluczowy sposób na jakość życia dzieci. Dlatego pomoc rodzinie, która nie jest w stanie sama pokonać trudności życiowych, jest zapisana jako obowiązek w ustawie o pomocy społecznej, a ustawa o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej od 2012 r. szczegółowo reguluje publiczne działania w tym obszarze.

Publikacja skierowana jest do asystentów rodzin, koordynatorów pieczy zastępczej i pracowników socjalnych. Opracowanie będzie użyteczne także dla kierowników jednostek organizacyjnych pomocy społecznej oraz lokalnych polityków, którzy nadzorują działania instytucji operujących w obszarze pomocy dziecku i rodzinie. Publikacja dostarczy również cennej wiedzy edukatorom kształcącym przyszłych pracowników zawodów pomocowych.

Autorem opracowania jest doświadczony pracownik publicznej pomocy społecznej oraz nauczyciel akademicki zajmujący się kształceniem i szkoleniem pracowników socjalnych i polityków społecznych, autor licznych publikacji dotyczących tej sfery działalności praktycznej. Dzięki temu w publikacji połączono wiedzę teoretyczną z doświadczeniem praktycznym, co zadecydowało o innowacyjnym charakterze książki.

Według dr Iwony Wieczorek, dyrektora Narodowego Instytutu Samorządu Terytorialnego, publikacja autorstwa Piotra Domaradzkiego i Jerzego Krzyszkowskiego stanowi praktyczną pomoc w rozwoju zawodowym dla pracowników pieczy zastępczej i kierowników jednostek organizacyjnych pomocy społecznej. Jest przeglądem wiedzy oraz doświadczeń autorów w obszarze wspierania rodzin.

„Cieszy fakt, że eksperci zajmujący się na co dzień zagadnieniami z zakresu pomocy społecznej podjęli się przygotowania tej interesującej publikacji” - podkreśla Iwona Wieczorek.

Autorami publikacji "Wsparcie dziecka w rodzinie i pieczy zastępczej. Ujęcie praktyczne" są Jerzy Krzyszkowski i Piotr Domaradzki.

Książka dostępna jest TUTAJ.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 04.10.2016, 15:33