MOSTOSTAL WARSZAWA SA (23/2016) Otrzymanie zawiadomienia o zmianie udziału w ogólnej liczbie głosów w Mostostal Warszawa S.A.

06.10.2016, 17:31aktualizacja: 06.10.2016, 17:31

Raport bieżący 23/2016

Zarząd Spółki Mostostal Warszawa S.A. ("Spółka") informuje, iż do Spółki wpłynęło zawiadomienie w trybie art. 69 ust. 1 oraz art. 69a ust. 1 pkt 3) ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych od akcjonariusza Spółki- Acciona S.A. z siedzibą w Madrycie, o zmianie bezpośredniego i pośredniego udziału w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki.

Treść zawiadomienia:

"Działając w imieniu spółki Acciona S.A. z siedzibą w Madrycie (dalej jako "Akcjonariusz"), która posiada 100% udziałów Acciona Infraestructuras S.A., na podstawie art. 69 ust. 1 pkt 2) oraz art. 69a ust. 1 pkt 3) w związku z art. 4 pkt 27 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych, niniejszym zawiadamiam, że w dniu 6 października 2016 r. uległ zmianie bezpośredni i pośredni udział Akcjonariusza w ogólnej liczbie głosów w spółce Mostostal Warszawa S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka").

W dniu 6 padziernika 2016 r. Akcjonariusz podczas sesji na rynku regulowanym Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie sprzedał swojej spółce zależnej, w której posiada 100% udziałów - Acciona Infraestructuras S.A. z siedzibą w Madrycie ("Spółka zależna") 10.018.733 (słownie: dziesięć milionów osiemnaście tysięcy siedemset trzydzieści trzy) akcji Spółki, stanowiących 50,09% kapitału zakładowego Spółki i uprawniających do wykonywania 10.018.733 głosów z tych akcji, co stanowi 50,09% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu ("Sprzedaż").

Przed Sprzedażą Akcjonariusz posiadał bezpośrednio 10.018.733 (słownie: dziesięć milionów osiemnaście tysięcy siedemset trzydzieści trzy) akcji stanowiących 50,09% kapitału zakładowego Spółki i uprawniających do wykonywania 10.018.733 głosów z tych akcji, co stanowi 50,09% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu.

Po Sprzedaży Akcjonariusz:

a) nie posiada bezpośrednio akcji Spółki.

b) pośrednio, przez swoją spółkę zależną Acciona Infraestructuras S.A., posiada 10.018.733 (słownie: dziesięć milionów osiemnaście tysięcy siedemset trzydzieści trzy) akcje Spółki, stanowiące 50,09% kapitału zakładowego Spółki oraz uprawniające do 50,09% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu.

W okresie 12 miesięcy od dnia niniejszego zawiadomienia Akcjonariusz nie zamierza zwiększać swojego udziału w ogólnej liczbie głosów Spółki.

Poza Acciona Infraestructuras S.A. nie istnieją inne podmioty zależne Akcjonariusza posiadające akcje Spółki (art. 69 ust. 4 pkt 5 ustawy o ofercie).

Akcjonariusz nie jest stroną umów, których przedmiotem jest przekazanie uprawnienia do wykonywania prawa głosu z akcji Spółki (art. 69 ust. 4 pkt 6 ustawy o ofercie).

Jednocześnie, zgodnie z art. 6 § 1 Kodeksu spółek handlowych, Acciona S.A. zawiadamia, że w związku z opisanym powyżej zbyciem 10.018.733 (słownie: dziesięć milionów osiemnaście tysięcy siedemset trzydzieści trzy) akcji Spółki przestała być podmiotem dominującym w stosunku do Spółki."

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz