PFLEIDERER GROUP SA (60/2016) Zawiązanie rezerwy przez niemieckie spółki zależne

12.10.2016, 19:48aktualizacja: 12.10.2016, 19:48

Raport bieżący 60/2016

Zarząd Pfleiderer Group S.A. (dalej "Spółka"), niniejszym informuje o zawiązaniu przez niektóre z jej niemieckich spółek zależnych rezerw w łącznej wysokości 7,3 mln EUR (dalej "Rezerwa").

Rezerwa została zawiązana w związku z planowanym zawarciem przez niektóre z niemieckich spółek zależnych Spółki, Centralną Radę Pracowniczą Pfleiderer GmbH oraz Radami Pracowniczymi niektórych z jej spółek zależnych umów w przedmiocie wzajemnego poszanowania interesów (ang. agreements on the reconciliation of interests) oraz planu socjalnego, które są niezbędne dla przeprowadzenia procesu wewnętrznej reorganizacji grupy kapitałowej Spółki. W szczególności, proces reorganizacji będzie wymagać przeniesienia do Polski części stanowisk pracy oraz redukcji zatrudnienia w Niemczech.

Rezerwa została zawiązana w celu zabezpieczenia środków finansowych niezbędnych do wywiązania się z postanowień umów w przedmiocie wzajemnego poszanowania interesów oraz planu socjalnego, w tym środków finansowych niezbędnych do: (i) wypłaty odpraw pracowniczych w wysokości 4,3 mln EUR, (ii) wypłaty związane z wcześniejszym przejściem na emeryturę pracowników w wieku przedemerytalnym w wysokości 1,5 mln EUR oraz (iii) zawiązania i prowadzenia spółki celowej niezbędnej do przeprowadzenia redukcji zatrudnienia w wysokości 1,5 mln EUR.

***

Raport sporządzono na podstawie przepisów art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylającego dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE (Dz. U. UE L 173/1 z dnia 12 czerwca 2014 r.).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz