617 mln zł z 1 proc. podatków trafiło w 2016 do organizacji pożytku publicznego

15.10.2016, 11:21aktualizacja: 15.10.2016, 11:21

Ponad 13 mln osób przekazało 1 proc. podatku organizacjom pożytku publicznego (OPP); w sumie otrzymały one 617 mln zł; to o 60 mln więcej niż rok temu - wynika z informacji resortu finansów.

Najwięcej, 144 mln zł, otrzymała Fundacja Dzieciom Zdążyć z Pomocą. Fundacja Dzieciom Zdążyć z Pomocą pozostaje rekordzistą niezmiennie od kilku lat. Następne w kolejności OPP otrzymały od podatników ponad 100 mln zł mniej: Fundacja Pomocy Osobom Niepełnosprawnym "Słoneczko" - 25 mln zł, Avalon - Bezpośrednia Pomoc Niepełnosprawnym - 20 mln zł i Fundacja "Rosa" - 12 mln zł.

Organizacji, które w tym roku wsparli podatnicy, jest ponad 8,1 tys. Najmniejsza otrzymana kwota wyniosła 1,30 zł.

Jak podkreślają eksperci najwięcej pieniędzy trafia na organizacje zajmujące się ochroną zdrowia, głównie tych, które bazują na systemie subkont.

"Nie sposób nie zauważyć, że zdecydowanie najwięcej pieniędzy zbierają organizacje, które swoją działalność opierają na subkontach indywidualnych. W efekcie mechanizm, który miał być sposobem na realizację pożytku publicznego, staje się drogą do wspierania – jak niektórzy zgryźliwie komentują – pożytku prywatnego" - podkreślił Ignacy Dudkiewicz z portalu ngo.pl.

"Co więcej, o tym, który z beneficjentów danej organizacji – na przykład wspierającej chore dzieci – otrzyma pomoc i w jakiej wysokości, często nie decyduje sprawiedliwy system dystrybucji, lecz zdolność mobilizacji znajomych i wysokość ich zarobków" – dodał.

Podatnicy zapytani o powód odpisu na taki, a nie inny cel, najczęściej wskazują chęć pomocy konkretnej osobie – znajomej lub poleconej przez znajomych (39 proc.). Drugą najczęściej pojawiającą się motywacją jest osobista znajomość organizacji lub jej działaczy (14 proc.).

Grzegorz Dyjak (PAP)

Data publikacji 15.10.2016, 11:21