Pierwszy rejs dreamlinerem PLL LOT do Seulu - w poniedziałek 17 października

16.10.2016, 10:07aktualizacja: 16.10.2016, 10:07

Polskie Linie Lotnicze LOT 17 października uruchomią pierwsze połączenie do Seulu. Stolica Korei Południowej to jeden z najważniejszych i najszybciej rozwijających się ośrodków biznesowych w Azji - podkreślił prezes LOT Rafał Milczarski.

Dreamliner z pasażerami na pokładzie wystartuje z Lotniska Chopina w poniedziałek po południu.

Inauguracyjnym rejsem z wizytą do Korei Płd. ma udać się m.in. szef MSZ Witold Waszczykowski, który spotka się z przedstawicielami władz Republiki Korei. Wraz z nim do Seulu mają polecieć m.in. wiceminister rozwoju Tadeusz Kościński oraz wiceminister skarbu Mikołaj Wild, który w MSP nadzoruje PLL LOT. W trakcie wizyty zaplanowano szereg spotkań, w tym udział w Forum Gospodarczym. Do Korei Południowej poleci także grupa przedstawicieli przedsiębiorców - m.in. sektora ITI, branży kosmetycznej, chemicznej, przemysłu spożywczego, technologii odnawialnych. Oprócz udziału w forum, zaplanowano dla nich także spotkania B2B z firmami koreańskimi.

Podczas wizyty Witold Waszczykowski przeprowadzi konsultacje z premierem Republiki Korei, I wiceministrem spraw zagranicznych oraz ministrem zjednoczenia. Oprócz rozmów z udziałem przedsiębiorców polskich i koreańskich, szef resortu SZ spotka się również z przedstawicielami Komisji Nadzorczej Państw Neutralnych, w której pracach Polska uczestniczy (obok Szwajcarii i Szwecji) od 1953 r. Planowane jest też podpisanie Planu Działania na lata 2017-2020 – czyli mapę drogową określającą harmonogram dalszych wspólnych działań.

Rejsy między Warszawą a Seulem będą w poniedziałki, środy i soboty. Samolot z Lotniska Chopina do portu lotniczego Seul-Incheon będzie leciał nieco ponad 10 godzin. Połączenia te będą wykonywały Boeingi 787 Dreamliner, a w menu znajdą się zarówno polskie, jak i koreańskie specjały. (PAP)

aop/ pad/ drag/

Data publikacji 16.10.2016, 10:07