W 2018 roku Starbucks otworzy palarnię kawy Starbucks Reserve Roastery w Tokio

20.10.2016, 13:45aktualizacja: 20.10.2016, 13:45

Kengo Kuma, światowej sławy architekt i projektant Igrzysk Olimpijskich w Tokio w 2020 r., głównym projektantem wyjątkowej palarni kawy. Nowy lokal w prestiżowej tokijskiej dzielnicy Nakameguro będzie czwartą na świecie ekskluzywną palarnią kawy marki Starbucks.

TOKIO - (BUSINESS WIRE) - Spółka Starbucks Coffee (NASDAQ: SBUX) ogłosiła dzisiaj, że w 2018 roku planuje otwarcie palarni kawy Starbucks Reserve Roastery w Japonii. To wyjątkowe miejsce, zlokalizowane w prestiżowej dzielnicy Nakameguro pełnej ekskluzywnych butików i galerii sztuki, będzie jedynym w swoim rodzaju punktem sprzedaży kawy. Lokal zaprojektowano we współpracy z Kengo Kumą, światowej sławy architektem i założycielem Kuma Lab na Uniwersytecie Tokijskim. Z pewnością zapewni on klientom niespotykane wrażenia związane z piciem kawy.

Niniejsza informacja prasowa zawiera multimedia. Zobacz pełną treść informacji pod adresem: http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=51442020&lang=en

Otwarcie pierwszej palarni Starbucks w Seattle w 2014 r. było najbardziej udanym otwarciem nowego punktu sprzedaży w całej historii spółki. Od tamtego czasu spółka ogłosiła, że otworzy nowe lokale w Szanghaju (2017) i Nowym Jorku (2018). W Tokio zlokalizowana będzie czwarta na świecie ekskluzywna palarnia kawy Starbucks.

"Podobnie jak w 1996 r., gdy wchodziliśmy na rynek Japonii, a więc nasz pierwszy rynek poza Ameryką Północną, kraj ten również dziś jest dla marki Starbucks ważnym, pełnym dynamiki miejscem. Z dumą zaprezentujemy klientom ten wyjątkowy, kompleksowy i innowacyjny lokal, gdzie sztukę parzenia kawy celebruje się w niespotykany dotąd sposób - powiedział Howard Schultz, prezes i dyrektor generalny spółki Starbucks. - To dla nas zaszczyt móc współpracować z Kengo Kumą przy tworzeniu miejsca, które pozwoli Japończykom lepiej niż kiedykolwiek wcześniej poznać zarówno naszą kawę, jak i naszych pracowników”.

Kengo Kuma zdobył światowe uznanie dzięki swoim awangardowym projektom i innowacyjnym teoriom na temat architektury i społeczeństwa. W swoich pracach Kuma łączy sztukę i przyrodę, a dzięki naturalnym materiałom tworzy przestrzenie, które wyróżniają się ciepłem i harmonią. Nowa palarnia kawy w Tokio wprowadzi do japońskiego designu nowoczesną estetykę z której słynie Starbucks, w przestrzeni będącej hołdem dla procesu produkcji kawy i sztuki jej parzenia. To już drugi wspólny projekt spółki Starbucks i Kengo Kumy - sklep Starbucks zaprojektowany przez słynnego Japończyka w Fukuoce jest jednym z najbardziej znanych punktów sprzedaży w kraju i na świecie.

"Czuję się wyróżniony, że powierzono mi rolę głównego projektanta ekskluzywnej palarni kawy Starbucks Reserve Roastery w Tokio, gdzie moi przyjaciele, rodzina i wszystkie osoby, które kochają ten napój będą mogli cieszyć się nim w tak wyjątkowym otoczeniu - powiedział Kuma. - W oparciu o naszą długą współpracę z marką Starbucks chcemy stworzyć miejsce, które odzwierciedli kulturę i charakter tej wyjątkowej okolicy i stanie się jednym z najbardziej reprezentacyjnych miejsc w Tokio”.

Interaktywna przestrzeń o powierzchni 1200 m2 będzie miejscem oddziałującym na wszystkie zmysły. Goście będą tu mogli w jeszcze większym stopniu docenić sztukę palenia i parzenia najbardziej wyjątkowych kaw z całego świata i poszerzyć swoją wiedzę na ten temat. W ekskluzywnej palarni klienci będą mogli obejrzeć proces odbioru zielonych ziaren, porozmawiać z wytrawnymi specjalistami Starbucks i poznać mistrzów palenia kawy, a także spróbować jednego z pieczołowicie dobranych, ręcznie przygotowanych napojów. Palarnia oferować będzie również wytwarzaną na miejscu wysokiej jakości żywność i pieczywo od uznanego włoskiego dostawcy, Princi.

Otwarcie ekskluzywnej palarni kawy jest ważną szansą na rozwój marki w regionie Chin i Azji-Pacyfiku. Dzięki przeszło 20 milionom klientów odwiedzających co tydzień ponad 6200 sklepów Starbucks na 16 rynkach regionu Chiny i Azja-Pacyfik pozostają na czele światowych innowacji i najwyższej jakości w zakresie kawy marki Starbucks.

Starbucks

Od roku 1971 Starbucks Coffee Company zajmuje się selekcjonowaniem i paleniem wysokiej jakości kawy Arabica. Obecnie spółka posiadająca placówki na całym świecie jest wiodącym detalicznym sprzedawcą wyselekcjonowanych gatunków kawy palonej na międzynarodowym rynku. Dzięki naszemu nieustannemu zaangażowaniu w podnoszenie jakości usług oraz przyświecającym nam zasadom, każdy kubek naszej kawy to dla każdego naszego klienta nowy wymiar doświadczenia Starbucks. Jeśli chcą Państwo stać się częścią naszego świata, prosimy odwiedzić jedną z naszych kawiarni lub stronę www.starbucks.com.

Wersja w języku źródłowym w serwisie businesswire.com: http://www.businesswire.com/news/home/20161019006356/en/

Źródło: Starbucks Coffee Company

KONTAKT: