Darowizna na rzecz walki z głodem w wysokości 60 milionów dolarów upamiętnia 60. rocznicę założenia Enterprise Rent-A-Car

26.10.2016, 14:33aktualizacja: 26.10.2016, 14:33

Kampania paliwowa Fill Your Tank wspiera lokalne banki żywności, globalną sieć The Global FoodBanking Network, organizację Feeding America oraz Kanadyjskie Banki Żywności.

LONDYN, 26 października 2016 r. /PRNewswire/ - Fundacja Enterprise Rent-A-Car ogłosiła dziś przekazanie jednej z największych w historii darowizn ze strony przedsiębiorstwa na rzecz walki z głodem. Kampania pod nazwą Fill Your Tank ma na celu upamiętnienie 60. rocznicy założenia firmy i w jej ramach 60 milionów dolarów zostanie przeznaczonych na walkę z problemem braku bezpieczeństwa żywnościowego na świecie.

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20161024/431948LOGO

"Firma Enterprise Rent-A-Car jest nieodłącznie związana z życiem tysięcy miast i osiedli, na terenie których prowadzimy działalność. Bezpieczeństwo żywnościowe jest problemem w każdej z tych społeczności. W wielu przypadkach głód pozostaje niewidoczny. Często nie zauważamy symptomów braku bezpieczeństwa żywnościowego lub skupiamy się tylko na najbardziej rzucających się w oczy przypadkach niedożywienia" - skomentowała wiceprezes fundacji Enterprise Rent-A-Car i dyrektor wykonawcza firmy Carolyn Kindle Betz.

"Nasi pracownicy od dawna wspierają banki żywności w miastach i miejscowościach, w których działamy. Kampania Fill Your Tank jest naturalnym poszerzeniem działań, które już są podejmowane przez naszych pracowników. Posunięcie to jest także szczególnie istotne ponieważ podjęcie walki z głodem było jednym z ostatnich życzeń mojego dziadka i założyciela firmy, Jacka Taylora, który zmarł wcześniej tego roku" - dodała dyrektor Kindle Betz.

Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez organizację World Food Programme na całym świecie jedna na dziewięć osób nie przyjmuje wystarczającej ilości pożywienia koniecznej do prowadzenia zdrowego i aktywnego stylu życia.

W ciągu następnych sześciu lat co roku 10 milionów dolarów będzie trafiać do następujących organizacji:

•  1 milion dolarów na rzecz globalnej sieci The Global FoodBanking Network na cele rozbudowy sieci banków żywności na całym świecie, a zwłaszcza w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Francji, Niemczech i Hiszpanii w imieniu jednostek zarządzanych przez firmę w tych krajach;
  •  2,5 miliona dolarów na rzecz organizacji Feeding America®, największej krajowej organizacji charytatywnej w Stanach Zjednoczonych mającej na celu walkę z głodem, której fundusze pomogą ze zmniejszeniem problemu głodu wśród najstarszych i dzieci;
  •  1,5 miliona na rzecz Kanadyjskich Banków Żywności w celu wsparcia działania i infrastruktury banków żywności w Kanadzie;
  •  5 milionów na rzecz lokalnych banków żywności w Ameryce Północnej w celu wsparcia społeczności w obrębie zasięgu firmy Enterprise.

Poprzez sieć The Global FoodBanking Network i partnerską Europejską Federację Banków Żywności firma Enterprise Rent-A-Car podejmie współpracę z organizacjami FareShare w Wielkiej Brytanii, Bundesverband Deutsche Tafel e.V. w Niemczech, Fédération Française des Banques Alimentaires we Francji, Federación Espanola de Bancos de Alimentos w Hiszpanii oraz z irlandzką organizacją Crosscare Food Bank.

„Ten bezprecedensowy podarunek ogromnie przyczyni się do walki z głodem na całym świecie, prowadzonej w sensowny sposób - skomentowała Lisa Moon, prezes i główna dyrektor wykonawcza sieci The Global FoodBanking Network. - Darowizna pomoże nam w wysiłkach związanych z wspieraniem integracji społecznej przy jednoczesnym ograniczaniu marnowania jedzenia i jego szkodliwego wpływu na środowisko. Fundusze przysłużą się do zniesienia barier, które powstrzymują innych przed osiągnięciem pełni potencjału i prowadzeniem zdrowego, produktywnego życia” - dodała prezes.

Firma Enterprise została założona przez Jacka Taylora w 1957 roku i dysponowała wówczas flotą siedmiu samochodów. Dzisiaj firma prowadzi działalność w ponad 85 krajach i terytoriach i jest największą wypożyczalnią samochodów na świecie pod względem przychodu, liczby pojazdów i obsługiwanych lokalizacji. Taylor założył firmową fundację w 1982 roku z myślą o odwdzięczeniu się społecznościom, które przyczyniły się do rozwoju i sukcesu firmy. Od tego czasu fundacja i rodzina Taylorów przeznaczyła ponad 1 miliard dolarów na potrzeby miejscowych organizacji charytatywnych, szczególnie skupiając się na poprawie losu społeczności, edukacji i służbie środowisku. Ponadto co roku pracownicy firmy Enterprise dzielą się swoim czasem i umiejętnościami na rzecz tysięcy krajowych i lokalnych organizacji w miastach i osiedlach, na terenie których prowadzą działalność.

Dekadę temu fundacja Enterprise Rent-A-Car upamiętniła 50. rocznicę założenia firmy kampanią 50 milionów drzew, która wiązała się ze zobowiązaniem do sadzenia miliona drzew przez kolejnych 50 lat.

"W tym samym duchu startujemy z tegoroczną kampanią Fill Your Tank - skomentowała Kindle Betz. - To właśnie w ten sposób upamiętniamy przeszłość firmy zwracając się ku przyszłości, jednocześnie dziękując klientom i sąsiadom Enterprise za nieustające wsparcie poprzez wywarcie znaczącego wpływu na krytyczną kwestię żywności" - dodała dyrektor.

Źródło: Enterprise Rent-A-Car Foundation

Data publikacji 26.10.2016, 14:33